Положиха основен камък на параклис в пернишкото VI училище

Водосвет за изграждане на параклис и полагане на основен камък на бъдещия Божи дом беше направен на 18 декември в двора на VI Средно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Перник. С Благословението на Негово Светейшество Софийски митрополит и Български патриарх Неофит, викарият Негово Преосвещенство Белоградчишки епископ Поликарп и представители на Софийска света митрополия училището и отслужиха чина по освещаването бъдещия параклис на светите братя Кирил и Методий. На събитието присъстваха и духовниците от централния пернишки храм „Св. Йоан Рилски“ като се включиха в богослужението. Гостите,  сред които бяха  и  областният  управител на  Перник Ирена Соколова, началникът  на РУО – Перник Ваня Коконова, директори на пернишки училища, представители на местния бизнес, родители,  ученици, бяха посрещнати радушно от директора на учебното заведение Адриана Ольова  педагогическата колегия на училището.
След водосвета и полагането на основния камък, епископ Поликарп се обърна към всички с благо слово, в което благодари на директора на училището, на областния управител Ирена Соколова,  на всички съмишленици на добрата инициатива, за духовната грижа, която проявяват към децата и за добрия пример за цялата местна общност.  От името на Негово Светейшество Софийския митрополит и Български патриарх Неофит епископ Поликарп поздрави всички  и им пожела духовни празници, както и в по-голямо множество всички да се съберат при освещаването на параклиса.


С думи на благодарност към всички се обърна и директорът на училището Адриана Ольова. Та сподели, че е направила допитване до родителите на всичките над 380 учениците всичките са заявили подкрепа в двора на училището да има параклис. 
„Инициатива като тази ще даде възможността да върнем децата си към вярата и изконните български ценности. Още повече, че в нашата област сме наследили толкова църкви и манастири, които в миналото са били просветни и духовни центрове. Обучението по религия, чиято необходимост се чувства все по-осезаемо в наши дни, трябва да насочва учениците в правилната посока, да преценяват кое е правилно или погрешно. VI СУ „Св. Св. Кирил и Методий” ще бъде пионер в това отношение сред пернишките училища и се надявам и други директори да прегърнат идеята и да я осъществят”, пожела Соколова на първата копка на храма.
След водосвета в двора на училището всички гости бяха поканени на почерпка и  задушевен разговор в учителската стая, в който успя да се включи и игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор.


След това посети, заедно с областния управител Ирена Соколова и кмета на Перник Вяра Церовска епископ Поликарп посети
XIII-ата кулинарна изложба за традиционни български зимни и предпролетни ястия.  Архиереят поздрави участниците и разгледа богатите на кулинарно майсторство щандове на читалищата от Пернишко.

След читалищния празник епископ Поликарп посети сградата на Областната администрация и бе гост на областния управител Ирена Соколова. От името на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит той поднесе на  Соколова като специален подарък красив диптих с икони на Спасителя Иисус Христос и Пресвета Богородица. 

Повече снимки: ТУК