Профилакториума остава без шеф

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация (СБПЛР) в Перник, обявена за продан от НАП – д-р Венцислав Чунов е подал оставка, съобщава БТА, цитирайки Общинския съвет.

Д-р Чунов е посочил лични мотиви за оттеглянето си.
От общинския съвет заявиха, че не са доволни от начина на управление на д-р Чунов заради натрупания дълг към НАП и лошия финансов резултат като цяло на здравното заведение. 
Според д-р Чунов обаче заетостта на леглата се е увеличила от 29 на 39 процента за една година, а постъпленията на болницата са нараснали от 176 000 лв. на 247 000 лв. 
Оставката ще бъде обсъдена на заседание на общинския съвет в края на месеца.
Заради дълг малко под 500 000 лв. НАП обяви в края на ноември миналата година търг за продажба на болницата. Търгът бе насрочен за 18 декември при първоначална цена 4 934 762 лева и впоследствие отменен, след намеса на здравния министър. На свое заседание преди месец общинският съвет реши да бъде изготвен оздравителен план за погасяване на задълженията на СБПЛР. Разплащанията ще се извършват единствено с постъпления от Здравната каса, които не бива да надхвърлят 15 000 лв. месечно. НАП обаче настоява за бързо изплащане на задълженията, като първият транш, възлизащ на приблизително 80 000 лв., трябва да бъде внесен до 20 януари. 
На 21 януари престои среща в НАП, на която се надяваме да постигнем договореност за разсрочване на задълженията, заяви председателят на общинския съвет Иво Савов.

Бел. ред. От информацията най-забележителната част е тази за заетостта на леглата. Тя се увеличила от 29 на 39 на сто. Вероятно пациентите на тази общинска болница са в пъти по-малко от персонала. Сградата е импозантна, издържана в стил
„сталински барок“ или  „съветски ампир“ , но е много скъпа за поддръжка. Който и да е шеф на Профилакториума, няма как да се справи. А има какво да се направи, но си е нужна загриженост, отговорност, воля, предприемчивост, и най-вече – компетентност, а не изливане на общински пари в неефективна дейност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 5 =