Показват в изложба ценно дарение за Сурва

Колекция от карнавални шапки ще бъде показана в Перник, съобщи уредникът в Регионалния исторически музей Десислава Миланова. Експонатите са част от дарението на фестивални предмети, дадени приживе от президента на Федерацията на европейските карнавални градове /ФЕКГ/ Хенри Ван дер Кроон на община Перник. 
Експозицията е под мотото „Да споделиш Сурова“ и ще представи малка част от над 500 сувенири, плакети и медали, предоставени от бившия президент на ФЕКГ. Посетителите ще могат да видят фестивални предмети от Малта, Словения, Холандия,Германия, Македония, Испания, Италия, Белгия и Гърция. Сред тях е малтийски рицар – талисман на карнавала в Малта, кукли, изобразяващи словенски маскарадни персонажи, ще бъде показан и портрет на Кроон върху дърво, изработен в Словения, както и неговата фестивална шапка, също и множество други фестивални атрибути.
Дарението се съхранява в Регионалния исторически музей в Перник. Изложбата ще може да бъде видяна и по време на 28-ия Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва 2019“. /БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 + 6 =