Италианка представя живопис за Сурва 2019

Италианската художничка Жизела Мура гостува на перничани с интересна изложба. Творбите са наредени в галерия „Арт салон” и ще останат в града до 6-ти февруари .

Пред публиката в Перник тя представя изложба живопис под наслов „ Маските на карнавала между митове, легенди, традиции и история”.

Преди откриването на пъстроцветната експозиция художничката Жизела Мура беше приета в кабинета на кмета на Община Перник Вяра Церовска.

„Щастлива съм, че в навечерието на автентичния обичай и международния фестивал Сурва в Перник ще бъде показана тази прекрасна изложба. Нашето приятелство е утвърдено през годините и зная, че тази енергия, която има празника е много голяма. Всеки , който се е докоснал до магията на Сурва се връща отново“, сподели кметът Вяра Церовска.

Италианската художничка е позната на перничани от Международния пленер по живопис, който ежегодно се провежда в курортното селище Рударци. „Още когато дойдох в Рударци се влюбих в България. Тук се чувствам като във втората си къща. Виждам голяма прилика в маскарадната ни обредност“, заяви авторката Жизела Мура и разказа за техните обичаи. 

На срещата присъстваха още зам.-кметът Севделина Ковачева, секретарят Радослава Манова и кметът на кв. „Изток“ Емил Костадинов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 18 =