Су̀рова 2019 по селата в Пернишко

Празникът Су̀рова и тази година изкара по мегданите в пернишките села хиляден народ. В нощта на 13 срещу 14 януари звънци и ритъм от барабани огласиха иначе тихите села. Запалени факли превърнаха нощта в ден. Ритуални огньове горяха в десетки села.
Ритуалното откриване на местната „Сурова“ беше дадено в село Големо Бучино. От там тръгна маршрутът на кметския екип, продължил и в селата Люлин и Расник, където си дадоха среща групите на домакините, Велковци, Сопица и гости от с. Брежани, Благоевградско.

Маршрутът продължи през град Батановци, където в сурвакарските игри се включи колоритната група на с. Копаница. Финалът бе в кв. Бела вода, чиято група сминалата година беше удостоена с най-голямата награда – „Златна маска” на муждународния маскарад в Перник. .
Зимният обичай „Сурова“ е най-масовият празник за селищата около Перник, Брезник, Земен и Радомир.
През 2012 г. обичаят беше включен в Националната система „Живи човешки съкровища – България“ и вписан в Националната представителна листа на нематериалното културно наследство. През 2015 г. Народният празник Сурова в Пернишко беше вписан в Представителния списък на нематериалното културно наследство на човечеството (ЮНЕСКО).

Повече снимки и видео – на страницата ни във Фейсбук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

nineteen − thirteen =