Сурва 2019 в Радомир и Брезник

Общински маскарадни фестивали се провеждат днес в Радомир и Брезник. Сурвакарски празник „Тайнството на „Сурва“  в Радомир се провежда за 12-ти път.  Стотици граждани и гости на града са свидетели на колоритния празник.Събитието  започна с кулинарна изложба на традиционни зимни гозби, характерни за региона, в която се включиха самодейци от  читалища и пенсионерски клубове от общината.

Центърът на града се оглася от екота на звънците на маскираните, а в сурвакарските дефилета участват 10 групи от Радомирския край. Проявата е традиционна, тя се организира ежегодно и предшества Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, провеждан в Перник в края на януари.

В Брезник в 14 часа започва 16-ият общински сурвакарски фестивал. Участие в дефилето са заявили сурвакарски групи от 19 населени места и шест самостоятелни детски групи.

През фестивалния ден в Общинския исторически музей ще бъде представена изложбата „Сурова в Брезнишко”. Посетителите ще могат да се запознаят с част от историята на местната Сурова- маските, персонажите, танците на сурвакарите, предаването на обичая от поколение на поколение.

Специално място е отделено на историята на фестивала в град Брезник – от пъвите изяви през 1963 година до днес. През целия ден ще бъде прожектиран видеофилмът „Сурова в Брезник -1988 г.”

На открито пред музея ще бъде представена още една изложба, с която гостува Регионалният исторически музей-Перник. Тя разказва за миналогодишния носител на „Златната маска” от Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва” в Перник – групата от пернишкия квартал „Бела вода”.