Представиха св. Ефрем Нови с икона и книги в Перник

Силно почитаният в родната си Гърция, а така също и в Румъния св. Ефрем Нови в  петък беше представен в Перник. Това стана с презентиране на книгите за светията на журналиста Ангел Бончев. По този повод в централния градски храм „Св. Иван Рилски“  през целия ден беше изложена за поклонение икона на св. Ефрем Нови с вградена в  нея частица от неговите мощи.

Житието на светията разказва, че е св.  Ефрем е роден в гръцкия град Трикала в областта Тесалия през 1384 г.  Заради гоненията на османските нашественици  още като дете постъпва манастир, а по-късно става монах. След поругаването на обителта той продължава монашеския си подвиг в пещера, но османците го залавят и в продължение на 8 месеца го подлагат на жестоки мъчения. Провесен с главата надолу на черничево дърво в двора на манастира  на 5 май 1426 г. мъченикът предава  Богу блажената си  душа.  Пет века по-късно той се открил чрез съновидение, казвайки: „Родих се на 14 септември – деня на Кръста. На този ден започнаха и мъченията ми. Починах 42-годишен”.
На 3 януари 1950 г. в  същата света обител „Благовещение“ в днешния гръцки град  Неа Макри  чрез видение игуменката  монахиня Макария намира мощите на св. и Ефрем.  Цели 524 години те стояли затрупани, но когато били намерени те благоухаели.  Сега мощите на св.  Ефрем са в специален съркофаг в този  манастир.Там  все още е запазено изсъхнало старото черничево дърво, на което бил повесен светията. В този манастир пред мощите и пред иконата на св. Ефрем са станали множество чудеса на изцеления на телесни и душевни страдания на вярващите, дошли  при св. Ефрем да го призоват за помощ.

В Гърция го наричат светец-светкавица, защото със светкавична бързина  отговаря на молитвите на призовалите го.  Определят го и като един от небесните лекари на болната ни епоха и му се приписват пророческите думи:  „Малко преди да дойдат ужасите ще направя много чудеса, за да повярва светът и да се спаси”. Преподобномъченик Ефрем Нови Чудотворец е канонизиран през 2011 г. Паметта му се празнува на 5 май, когато е пострадал мъченически, и на 3 януари, когато са открити мощите му.


В своята проповед след сутрешната литургия, отец Людмил разказа житието на св. Ефрем, както и едно от чудесата му. Той определи пристигането на иконата с мощите на светията като голям  духовен празник за за града през последните 10 години, колкото се навършват от донасянето в храма на частица от мощите на св. Иван Рилски. 


 Книгите „Свети великомъченик и чудотворец Ефрем Нови“ и детската „Светецът светкавица“, направени от Ангел Бончев, бяха представени в конферентната зала на Двореца на културата в Перник от 17.30 часа. На събитието присъстваха областният управител Ирена Соколова, игуменът на Църногорската света обител архимандрит Никанор, духовници от Перник, граждани.

На представянето на книгите беше и гръцкият бизнесмен Христос Мурутис, който от 20 години живее  в София и е помогнал за издаването на книгите и създаването на филм. Той сподели с вълнение преклонението на гърците пред св. великомъченик и чудотворец Ефрем Нови и разказа как неговата майка по чудодеен начин е получила изцеление на свое заболяване.

„Чрез св. Ефрем Христос дава като подарък на всеки човек възможност да живее праведно“, каза г-н Мурутис и обяви, че за всички присъстващи ще има иконка на св. Ефрем. 

Представянето на книгите беше съпроводено от показването на видео с разкази за изцеления получени от конкретни хора, чрез изявления на двама гръцки архиреи, както и на популярния протопсалт аримандрит Никодимус Кабарнос. 

Повече снимки от събитието може да се видят ТУК.