Съдят фермер за застреляно куче

Обвиняем за смъртоносно прострелване на куче до ферма в село Касилаг е предаден на съд, съобщават от Апелативна прокуратура – София. 
Районна прокуратура – Радомир е предала на съд обвиняемия Я.Н., привлечен към наказателна отговорност за проявена от него жестокост към гръбначно животно – застрелял с пушка куче Гари (престъпление по чл. 325б, ал. 1, пр.1 от НК).
Обвиняемият Я.Н. е земеделски производител, като към м. октомври 2017 г. имал стадо от около двеста овце, които били отглеждани във ферма в с. Касилаг, община Радомир.
На 08.10.2017 г. му се обадил Г.Г., който работил при него като гледач на животни, и му съобщил, че пуснатото на паша стадо било подгонено от тичащи наоколо ловни кучета. Работникът успял да прибере овцете на входа на фермата и да изгони кучетата, но едно от тях продължило да преследва отлъчилото се шиле.
Обвиняемият много се изнервил от създалата се ситуация, взел ловната си пушка, заредил я и от разстояние на около десет метра стрелял по кучето, което веднага паднало на земята. Тогава той го приближил и видял на нашийника му телефонен номер на собственика му. Обадил се на председателя на Ловната дружинка на с. Кондорфей и му казал за случилото се.
Бил подаден сигнал до органите на МВР, а на място била изпратена дежурната следствено-оперативна група.
В хода на разследването е било установено, че кучето, порода „гонче“, било на възраст от около една година и пет месеца и е починало вследствие на прострелването с огнестрелно оръжие и нанесени множество травматични увреждания в различни части на главата. Оръжието, с което е бил произведен изстрелът е пушка марка „Стоджер“, законно притежавана от обвиняемия Н.
Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.