Спомен за барон ван дер Кроон в музея

Регионалният исторически музей в Перник показва в изложба  част от личната колекция на покойния президент на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри ван дер Кроон. В негова памет Община Перник изработи и паметна плоча, която също е част от изложбата. Тя е от черен мрамор, а надписът върху нея гласи „В памет на големия приятел на Перник барон Хенри ван дер Кроон”. В експозицията са показани карнавални шапки и сувенири, които  перничани и гостите на града ще могат да видят и във фестивалните дни. 
„Има личности и събития, които променят историята не само на един град, но и на един цял регион. Такова събитие за нашия град е фестивалът Сурва. За проекта му са работили изключително много хора, за да бъде той толкова пъстър, завладяващ и магнетичен. Това са хора, които  и сега са сред нас и с техния труд автентичният обичая влезе в нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Едно изключително авторитетно признание за Перник“. С тези думи кметът Вяра Церовска приветства авторите и гостите на изложбата в музея при откриването на експозицията на 22 януари. 
„Един от любимите герои на Перник, който внесе още повече колорит в нашия град и направи събитието със своето присъствие още по-живо , авторитетно и признато е Хенри ван Дер Кроон. С уважение към неговата личност ние изработихме тази паметна плоча , която ще бъде поставена на специално място. Хенри ван Дер Кроон безкрайно обичаше Перник и перничани, неслучайно в годините назад той е избран за почетен гражданин на Перник“, припомни кметът Вяра Церовска.
Дарението включва над 540 предмета и с решение на Общинския съвет е предоставено за съхранение на Регионалния исторически музей, където са съхранени и колекцията фестивални плакети и медали подарени от Кроон преди години и показвани в изложба в хотел „Струма“.  Сега изложбата е под наслов „Да споделиш маскарада” , а сред експонатите са малтийски рицар – талисман на карнавала в Малта, униформите на адютантите на принца на карнавала в Амстердам, кукли, изобразяващи словенски маскарадни персонажи и др. Показан е и портрет на Кроон върху дърво, изработен в Словения, както и неговата фестивална шапка. 
На откриването на събитието присъства целият кметски екип, председателят на ОбС Иво Савов, областният управител Ирена Соколова, общински съветници и граждани.

„Хенри ван дер Кроон е  личност, която впечатляваше и респектираше с присъствието си. Гражданин на света, ценител на изкуството и традициите. винаги казваше колко много обича страната ни, в частност Перник и областта, както и фестивала „Сурва”. Макар вече да не е сред нас, Хенри ван дер Кроон заслужава уважението и признателността ни”, каза Соколова по време на изложбата.

Хенри ван дер Кроон е председател на Федерацията на европейските карнавални градове в продължение на 37 години. Той има голяма заслуга за приемането на Перник в международната организация, както и за обявяването на града за Европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции през 2009 г.

Освен почетен гражданин на Перник Кроон е и носител на първата награда „Йордан Николов“ (през 2011 г., заедно с Иванка Николова) заради заслугите си за популяризирането на пернишкия фестивал.

Повече снимки от събитието може да се видят ТУК.