Откриха Сурва 2019 в „Изток“

С атрактивен спектакъл, съчетал в себе си колорит от цветове и звуци,  в пернишкото кметство „Изток“ беше открит фестивала Сурва 2019.

Приказната атмосфера беше създадена от пъстротата на страшните маски на сурвакарите от с. Люлин и грохота на техните звънци.
Сред гостите бяха кметът на Перник Вяра Церовска и народният 
представител от ПП ГЕРБ д-р Александър Александров, които бяха потопени в тайнството  на автентичния  български обичай „Сурова“.
„Нека чрез огъня, песните и танците да се потопим в магията на Сурва!“.  С тези думи приветства всички граждани кметът на най-големия пернишки  квартал инж. Емил Костадинов. Специално за празника пристигна и лицето  на „Сурва 2018“ Ванеса от село Драгичево, която свали старата си маска и прие от кмета новия си  лик. Той беше изработен с много любов от децата в Кметство „Изток“.

Динамичният и спиращ дъха спектакъл „Игри с маски“ преведе зрителя през дебрите на вечния сблъсък между тъмнина и светлина, магията и мистичността на древния обред и пречистващата сила на огъня. В интересно представения сценарий бяха преплетени  и изпълнения на модерни и народни танци и песни, а за праничната атмосфера се погрижиха славеите на Граово Ева и Ива.