Извънземен кацна до Перник

Ивайло Диманов – ДУМА

На Земята кацна извънземен. Чуждите цивилизации никога не са имали кой знае какъв късмет, затова залагат повече на иновативните технологии. И за да е тотален каръкът, иззвънземният кацна на Балканския полуостров, някъде между Перник и София.

Първи съобщи сензационната вест CNN. След това Ройтерс, агенция „Синхуа“, а след няколко месеца и БТВ в лош превод от китайски.

Извънземният отупа неопреновия си костюм от полепналата прах и въздъхна:

– Фини прахови частици от Космоса!

– От кюмюра е! – репликира го възрастен ром, майстор на брикети от мазут и каменни въглища. – Брато, продай ми тая каска, да си джиткам с „Балканчето“. Е, ако много настояваш, може и да ми я подариш…

– Ит из скафандър! – обяви извънземният.

– Айде нема нужда да ме обиждаш. Ти па си много убав! С тия антенки че ми фанеш цифрова телевизия, га ме фане бат Бойко да му плащам тока.

В този момент на поляната край тях кацна правителствен хеликоптер и от него излезе самият премиер.

– Е сега я втасахме! – уплаши се циганинът. – Що ми требаше да дърпам гявола за опашката…

– Напоследък все на авиатори ми върви! – пусна иронична усмивка Борисов и огледа извънземния от главата до петите.

– Congratulations! – поздрави го пришълецът. – It is flying saucer! Летяща чиния…

– Виждам, че е чиния, не съм толкова ограничен. Но няма да я взема. Вече съм дал дума на американците. Техни самолети ще купя…

– Аз ще я взема! – обади се циганинът. – Я виж, що алуминий има в нея, знаеш ли колко пари ще изкарам от скрап…

– Няма да я пипаш – отсече Борисов. – Тук ще поканим президента да изнесе своята годишна реч!

– Кой президент?

– Как кой, моя приятел Дони Тръмп. И без друго не го пускат в конгресната зала, завалията, ще го поканя тук да си прочете речта. Ей пред тая летяща чиния. После ще я напълним с пържолки, ще седнем да пийнем, да хапнем. Утре-другиден тук можем и „Оскарите“ да раздадем. Ако Де Ниро и Мерил Стрийп пак обявят бойкот на Дони, ще раздадем наградите на наши хора. На Дони и Момчил, на Цецо.

– Ама Цецо има ли роли в киното? – попита плахо циганинът.

– Ако трябва и филм ще заснемем с него. – отсече премиерът. – Колко му е! Ще го кръстим „Дънди Крокодила“ или „Апартамент на всеки километър“. Кво си мисли Елена Йончева? И ние можем да правим авторска телевизия. А те сега и партийна ще правят. Питай ме защо аз нямам партийна телевизия? Щото всички са мои. Уважават ме хората!

– И мен веднъж ме уважиха, в районното… – въздъхна ромът.

– Така е, има и невъзпитани хора, особено в опозицията. – продължи своята реч премиерът пред своеобразния партиен актив. – Те ни избиват зъбите с фалшива новина и ние си мълчим. Ще кажете, износваме се. Но ако ви не светне червена лампичка, аз ще ви светна синя.

В тоя момент замигаха сините светлини на пернишка патрулка. Едър охранен катаджия спря през извънземния.

– И кво праим сега? Къде ви е регистрационния номер на колата?

Извънземният усети, че не е на подходящото място и в подходящото време, сложи набързо скафандъра, метна се в летящата чиния и отпраши накъдето му видят топлинните сензори.