Предлагат пет нови професии за пернишките гимназии

Професионалните училища в Пернишка област предлагат пет нови професии за учебната 2019/2020 г. Това стана ясно от обобщеното предложение на Регионалното управление по образованието – Перник за държавния план-прием през учебната 2019/2020 г. в професионалните и профилираните гимназии, и средните училища в област Перник, разгледано от Комисията по заетост към Областния съвет за развитие.
Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Ив. Рилски“ за
първи път ще обучава аниматори в туризма, а Професионалната гимназия по икономика – техник на компютърни системи и мрежи. Защитената професия „Спедитор логистик“ ще бъде изучавана в Пето СУ в Перник. Учебното заведение има договор за партньорство с две столични фирми. В СУ „Васил Левски“ в Брезник за първи път ще се обучават приложни програмисти.
Професионална техническа гимназия „Мария Кюри“ и металургичното дружество „Стомана Индъстри“ работят заедно в профилиране на обучението. Защитени професии в сферата на електротехниката и енергетиката, базирани на заявки от работодател, предлага и Професионалната гимназия по енергетика и минна промишленост „Христо Ботев“.
Най-желаното училище в областта е Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“, сочи анкета, проведена между 848 ученици.
Постарали сме се да намерим златното сечение между потребностите на работодателите и желанията на учениците, коментира началникът на РУО Ваня Коконова. 

Предложени са 41 паралелки за държавен прием в профилираните, професионалните гимназии и средните училища в областта.

За Община Перник се предвижда през новата учебна година да бъдат разкрити 32 паралелки с капацитет от 806 ученика. Обучението на учениците ще се осъществява в следните профили: профил „Чужди езици”, профил „Математически” и „Природни науки”. Обучението на учениците в паралелки с професионална подготовка ще се осъществява по следните специалности: „Приложно програмиране”, „Организация на туризма и свободното време”, „Банкова охрана и инкасова дейност”, „Спедиция, транспортна и складова логистика“, „Шивачество”, „Шлосерство”, „Телекомуникационни системи”, „Компютърна техника и технологии”, „Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна техника”, „Автотранспортна техника”, „Интериорен дизайн”, „Строителство и архитектура”, „Компютърна графика”, „Електрически инсталации”, „Парково строителство и озеленяване”, „Машини за гореща обработка на метали”, „Електрообзавеждане на производството”, „Технологичен и микробиологичен контрол в хранително-вкусови производства“, „Икономическа информатика”, „Електронна търговия”, „Икономика и мениджмънт”, „Компютърни мрежи“, „Производство на кулинарни изделия и напитки”, „Производство на хляб и хлебни изделия”, „Туристическа анимация“ и „Кетъринг”.

За Община Радомир – общо 6 паралелки с капацитет от 156 ученика, в следните специалности: „Автоматизация на непрекъснати производства”, „Промишлена електроника”, „Спедиция, транспортна и складова логистика”, „Автотранспортна техника” и „Приложно програмиране”.

За Община Брезник – 1 паралелка с капацитет от 26 ученика в специалност „Приложно програмиране”.

За Община Трън – 1 паралелка с капацитет от 26 ученика в профил „Софтуерни и хардуерни науки”.

За Община Земен – 1 паралелка с капацитет от 26 ученици в специалност „Малък и среден бизнес”.

След проведена анкета за нагласите на учениците от VII клас в областта за професионалното им ориентиране, са посочени и най-предпочитаните специалности за учащите се. В първите десет се нареждат: Профил „Чужди езици”, Компютърна техника и технологии, Компютърна графика, Интериорен дизайн, Профил „Математически”, Профил „Природни науки”, Икономика и мениджмънт, Бизнес администрация, Строителство и архитектура, Приложно програмиране.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

twenty − 6 =