Агенции водят туристи на Сурва

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник вече е сериозна доходоносна дестинация за туроператорите. Повече от два месеца преди феста туристически компании обявиха промоции за посещение на събитието.

Туристическите фирми обещават незабравимо преживяване. В цената, която за маршрута от София до Перник е от порядъка между 10 и 12 лева, са включени транспорт с комфортен туристически автобус, екскурзоводско обслужване, туристическа застраховка.

На своите клиенти туроператорите обещават незабравимо преживяване по време на 27-то издание в над 50-годишната история на фестивала. През фестивалните дни туристите ще могат да се потопят във фестивалното шествие, в което ще участват близо 7500 маскирани в над 120 маскарадни групи. Участниците са от всички етнографски райони на България, има представители и от чужбина. В дните на феста в изложбените зали на града може да се разгледат интересни тематични експозиции. На специално построените базари в центъра на града може да се купят оригинални сувенири за спомен, а и човек да се подкрепи.

Предварително туристическите агенции си запазват правото да променя последователността на изпълнение на програмата. Само в петък, когато от 14 часа ще бъде  Младежкото маскарадно дефиле „Сурвакариада“, туристически агенции ще доведат от София над 600 деца.

Пернишката „Сурва“ e най-авторитетната в България и на Балканите изява на традиционни народни игри и обичаи с маски. Фестът популяризира достигнали до днес варианти на древна ергенска обредност, част от българската фолклорна традиция. С конкурсната си програма фестивалът е среща и надпревара на живите й носители, най-популярни с наименованията “сурвакари” и “кукери”.Фестивалът се организира от Община Перник от 1966 година. От 1985 година има статут на международен. През 1995 година Перник е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ). На 26 юни 2009 г. по време на тържествена сесия на Общинския съвет в Перник, президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обяви Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. От 2016 г. народният обичай Сурва е признат за живо човешко съкровище и е записан в представителната листа на ЮНЕСКО.