Пенсионер направи в къщата си райска градина 
08.18.2008 11:14 - Новини
Над 120 саксии красят терасите на перничанин
Румяна Борисова
Гена Иванова

Перничанин е превърнал къщата си в райска градина. Над 120 саксии красят трите тераси на дома на 72-годишния бивш шлосер и конструктор в завод Минералмаш - Евлоги Кюркчийски. Отглежданите видове са около 16. Гледката е толкова необичайна, че колкото и пъти да минеш покрай китния двор на ул. "Владимир Граматик" в квартал Драгановец, толкова пъти ще спреш, за да се подивиш на разноцветния пейзаж от далии, сакъзчета, слезени, латинки, петунии. Заради пъстроцветата феерия го издирили от музея и му направили 6-часов запис.
Цветята са като жената, казва бай Евлоги. Трябва да ги гледаш и да се грижиш за тях, за да ти радват окото. И той го прави с мерак, вече повече от 10 години. Всяка есен като падне сланата, вади грудките от земята, надписва коренчетата и ги поставя в кашони с дървени стърготини в мазето на големия си дом. Напролет ги сади отново - в песъчлива почва, малко оборска тор и изгнили борови иглички. В саксиите поставя по лъжичка амониева селитра, за да избуят и станат по-едри цветовете. Съдовете са дълбоки, за да се оформят добре корените и да се поддържа естествената влага.


Въпреки богатсвото, което расте в неговия дом, до ден днешен Евлоги не е продал дори и едно цвете. Вместо това е раздавал щедро на всеки, който е пожелал. Понякога, за да получи пък той едно коренче, е давал по цяла шепа от неговите семенца. Цветарството е цяло изкуство. Човек трябва да го носи в душата си и да го прави с желание и любов, разказва бай Евлоги. В цветята се влюбил още от малък. На 8 годинки се снимал до две тодори в двора им в родното му село Непразненци. Снимката, на която сам написал "Евлоги с величествените цветя", пази и днес като скъп спомен.
Eвлоги с райската градина е и поет
Цветарят се влюбил в жена на 8-годишна възраст
На 8-годишна възраст Евлоги Кюркчийски, за чиято къща - райска градина "Градски вестник" пръв писа, е и поет. Със същата любов, с която гледа цветята, бившият работкник от заводите "Струма" и "Минералмаш", реди и народни песни. В повечето от тях се разказва за любов. На 8-годишна възраст Евлоги открил не само цветята, но и жената. Тогава се влюбил за първи път. Хубавицата, която била 16-17- годишна видял на събор в селото на майка му Долна Секирна. Девойката била с дълги плитки, с литак и дълга риза с дантели, и с бели шивлета (платненки). Тя дошла и се хванала на едно от хората, които се виели на мегдана и момците се
сбили за нея. Хвърчаха тъпани, шишета, стана едно меле - цяло зрелище, разказва Евлоги. Тази картина и до ден днешен витае в паметта му. Затова й посветил песен. Много си я обичам тази моя първа песен. Ходих къде ли не да се моля да ми я публикуват. Не искам нито пари, нито нищо. Искам само да я пеят хората, ако им хареса, разказва Евлоги и с таланта на самороден артист рецитира стиховете:

Насред село, мила мамо, сто хора се вият.
Сто юнака сто тъпана бият.
Сто тъпана бият, руйно вино пият.
Руйно вино и люта ракия.
Отдол иде, леле, мома Евгения.
Мома Евгения, мома хубостия.
Като я видеа, мамо, леле, те дъха си спреа.
Тъпани хвърлиа, чаши потрошия и за ней се сбиа-
Мома Евгения, мома хубостиа, мома граовкиа.

После измислил още няколко песни. Ще ходя при Паскалев в Благоевград, там да ги публикуват, като в Перник не искат, се сили Евлоги. След цветята, това било второто му хоби. Третото е работата. Къщата му в Драгановец е на четири етажа със сутерена, а половината от двора му е мазе. Когато заправил изкопите, дошли 9 багера и една фадрома. Като започнали да копаят, ударили на огромен камък, не могат да го помръднат. След като го преборихме, от него пък рукна вода. Сега в мазето си имам и бунар, се хвали майсторът. Почти всичко в къщата е негово дело. С баща му и брат му в продължение на три лета сами направили тухлите - 120 000 броя.
Не ме плаши работата, разказва пенсионерът и си признава, че така си избрал и жената - гледал да не е мързелива. Лиляна работела на струг в завод "Струма" и освен, че била хубавица, била и много сръчна. Не си давам мойта Лилянка за никоя - тя е прекрасна, добра, скромна, чиста жена, не може да нахвали късмета си цветарят.

Коментари

Добавяне на коментар
Коментарите не са разрешени за тази статия.