Лъскат 100-годишна гара 
Две врати на по век още се заключват. Тренът повод за събора на Земен
Руми Борисова
Гарата в Земен гони век. Догодина на 9 август се навършват 100 години от откриването й. На този ден през 1909 г. покрай тогавашното село Белово за пръв път минава трен. Гарата се е казвала Земен и през 1925 г. селото също взема това име. Предполага се, че е дошло от името на средновековния Зъмленград, намиращ се в околностите. Преминаването на първия влак става повод за традиционния събор в Земен, който пък е станал град през 1974 година.
По повод вековния юбилей на гарата и на събора Националната компания "Железопътна инфраструктура" ще отпусне средства за обновяването на 100-годишната гара. Това съобщи наскоро областният управител на Перник Иван Димитров. Гаровата постройка е с уникална архитектура, която по време на обновителните дейности ще бъде запазена. Сега се обмисля как да се съхранят и две стогодишни врати, които още се използват. Те са напълно запазени и още се заключват. С едната се затваря билетопродавницата, а другата е на канцеларията на ръководителя „Движение". Това пък съобщи в Перник изпълнителният директор на НК „Железопътна инфраструктура" Симеон Ананиев, който участва в Консултативния съвет по ЖП транспорт, свикан от областния управител.
Съдействие за ремонта ще окаже и Община Земен. Кметът Димитър Сотиров е обещал, че ще бъде възстановен предгаровият площад. От НКЖИ осигуряват 100 000 лв. за обновяването на 100-годишната гара. Ако тези средства не стигнат, ще се търсят допълнително пари чрез други финансови лостове, обещава Ананиев. Там, където се закриват гари, спира животът, припомни ЖП шефът, който е нашенец.
Земен е добро доказателство, защото гарата го крепи до днес.

Коментари

Добавяне на коментар
Коментарите не са разрешени за тази статия.