Четирима удостоени за почетни граждани за 80-годишнината на Перник като град 
06.29.2009 06:15
Градът стана карнавална столица на Европа
Руми Борисова
Четирима удостоени за почетни граждани за 80-годишнината на Перник като градПисателят акад.Антон Дончев, дългогодишната изследователка на граовския фолклор Елена Огнянова, любимият на много поколения перничани учител по история Юлий Жотев и легендарната баскетболистка Евладия Славчева са новите почетни граждани на Перник. Те бяха удостоени с почетното звание на тържествена Евладия Славчевасесия на Общинския съвет в петък, посветена на 80-годишнината от обявяването на Перник за град.Отличителните знаци получиха от председателя на Общинския съвет Добри Митрев и кмета на община Перник Росица Янакиева. Всеки от отличените отправи думи на благодарност за вниманието и доверието и пожелания да го пребъде градът в годините напред. Сесията откри председателят Добри Митрев. В тържественото си слово той се спря на древната традиция на селището Перник и на силата на пернишкия дух.


Юлий ЖотевПредседателят пожела на перничани по повод юбилея здраве, любов, мир и благоденствие. В изказването на кмета Росица Янакиева беше подчертано, че пред всички ни стои голямата отговорност да съхраним родните традиции и да ги предадем на бъдните поколения. Елена ОгняноваПриветствени слова за празника бяха поднесени и от името на групите общински съветници - Иво Горчев от "Съюз за Перник", д-р Александър Алексиев от БСП-ПБС-Нова левица, д-р Валентин Павлов от "Демократи за Перник" и Иво Петров от ГЕРБ. Гост на сесията беше и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Хенри ван дер Кроон, почетен гражданин на Перник Той обяви официално Перник за европейска столица на сурвакарските и маскарадни игри и връчи на кмета Росица Янакиева грамота и специален медал.

Четирима удостоени за почетни граждани за 80-годишнината на Перник като град Четирима удостоени за почетни граждани за 80-годишнината на Перник като град

Коментари

Добавяне на коментар
Коментарите не са разрешени за тази статия.