Пак ще има кюмюр за пернишките печки 
08.22.2008 06:02 - Новини
Публикувано от Администратор
Мината възстановява ликвидираното обогатително производство
Гена Иванова
Пак ще има кюмюр за пернишките печки. Населението на миньорския град, което след ликвидирането на обогатителното производство се грееше с въглища от чужбина, отново ще може да си купува от родния кюмюр, обещаха от "Мини открит въгледобив". До края на септември ще бъдат финализирани преговорите с турска фирма за закупуване на мобилна обогатителна фабрика. Съоръжението ще бъде монтирано в сградата на бившата ЦОФ. Технологията е модерна и е с производителност 80 тона на час. Така на ден ще се обогатяват толкова въглища, колкото сега се предлагат на населеието за един месец чрез използването на далеч по-неефективната пресевна инсталация, каза зам.-изпълнителният директор на предприятието Огнян Зарев.
С влизането в експлоатация на новите мощности, в които ще бъдат инвестирани 1 млн. лева, "Мини открит въгледобив" ще задоволяват на 100 процента нуждите на местното население от висококачествени кафяви въглища и ще предоставят пернишки кюмюр и за жителите на други региони. В момента тон въглища, добити в откритите рудници в Перник струва 160 лева. Освен на едро, кюмюрът се предлага и в разфасовки от по 30 килограма.
виж записа   |  линк   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 61 )

Ръкотворна икона на Сталин се появи в Перник 
08.22.2008 06:01 - Новини
Публикувано от Администратор
Руми Борисова
Ръкотворна икона на Сталин се появи в Перник. Бащицата на народите продължава да подслушва телефони повече от половин век, след като отиде в Пъкъла. Сякаш за да не бъде забравен никога, Йосиф Висарионович зорко бди под телефонен апарат в центъра на града. На вдигнатия в годините на социализма в сталински стил "Розов блок" на най-представителната улица "Търговска", под уличен телефон като холограма е изтипосан самият Сталин. Досущ като наложения от съветския лидер култ към личността, образът на Бащицата на народите, в униформата му на генералисимус, е отпечатан не като Майка Богородица на камъка, който видяха наскоро в дупнишко, а ръкотворно.
Всеки път като посегна към телефона, имам чувството, че съм в комунистически Биг брадър, разказва перничанка, която първа забелязала портрета. Евала на тоя дето го е сложил, пък се радват побелели хора, които изобщо не крият, че носят в сърцето си Сталин вместо Христос. Минувачи, забелязали портрета, коментират, че няма да се оправим скоро, докато сянката на Сталин ни преследва. Повод им дава и тениската с образа на Джугашвили, която един младеж беше облякъл за събора на българските социалисти на Бузлуджа.
виж записа   |  линк   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3.1 / 61 )

ГЕРБ-Перник отбеляза годинка с купон 
08.22.2008 06:00 - Новини
Публикувано от Администратор
Руми Борисова
Областната структура на партия ГЕРБ в Перник отпразнува преди ден една годинка от създаването си. Щур купон по този повод се завихри в ресторанта на хотел "Струма". Преди това младите в ГЕРБ раздадоха на минувачите в центъра на града първия брой на месечен вестник на партията за региона. Гости на празнеството бяха председателят на партията Цветан Цветанов, представителят на старейшините проф. Гъргоров, шефове на ГЕРБ в Благоевград. Купонът беше уважен от сини кметове на населени места в община Перник, кмета на Трън от ГЕРБ Станислав Николов, както и от местни лидери на десни партии като Петьо Фетфов - Демократическата партия и Стоил Стоилов - ССД. Председателят на съюза на репресираните след 9 септември 1944 г., Добрин Радин, като перничанин също беше на тържеството. Специална маса заемаха представителите на "Съюз за Перник" като група в местния парламент и като гражданско сдружение. Честването започна с официалния химн на партия ГЕРБ. Откри го Петър Трендафилов - секретар на областната организация. Наздравици вдигнаха областният председател Иво Петров и Цветан Цветанов, а приветствие поднесе Димитър Колев от името на "Съюз за Перник" и ОбС. По европейски маниер Цветанов се чукна за здраве и размени приказка с всеки един от присъстващите. За доброто настроение се погрижиха Буфо-буболечките на Румен Искренов.
виж записа   |  линк   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 54 )


<<Първа <Предишна страница | 1650 | 1651 | 1652 | 1653 | 1654 | 1655 | 1656 | 1657 | 1658 | 1659 | Следваща страница> Последна>>