Уникален руски паметник се намира в старото гробище на Перник 
08.25.2008 06:01 - Градски легенди
Публикувано от Администратор
Даниела Аризанова
Уникален руски паметник се намира в старото гробище на Перник. За това разказа пред "Градски вестник" информаторът към Регионалния исторически музей Перник, Иван Ерулски. Информацията е по повод проявения интерес от радио "Москва" към наша изложба за руската емиграция.
Паметникът е огромен. Построен е на руснаци от руснаци, които са живели в града ни. Това е най-големият паметник, чийто постамент е около 5-6 метра. Намира се на централно място в гробището и може да се разглежда като произведение на изкуството.
Освен това е единствен и уникален по рода си за цяла България, но много малко хора знаят за него, обясни Ерулски. Той разказа още, че има и много случаи, при които руснаци се интересуват от него. Съвсем наскоро потомък на руски изселници от Перник, живеещ във Франция, е посетил мястото.

Повече по темата...
виж записа   |  линк   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 64 )

105 години св. Иван Рилски Чудотворец закриля миньорите 
08.23.2008 07:00 - Градски легенди
Публикувано от Администратор
Как е бил създаден празникът на пернишката мина
Руми Борисова
Професионалният празник на миньорите в България се чества в деня, в който Българската православна църкава отбелязва успението на св. Иван Рилски Чудотворец. Така е в съвременността, но откога най-българският светец се свързава с труда на въглекопачите, разказват старите документи.
При един съвместен излет на чиновници и инженери от пернишките мини в околностите на тогавашното близко село Калкас, се заговорило за пръв път за създаване на празник на Мината и за избиране на светия, който да бъде покровител на миньорите. Това станало още в далечната 1903 година. Шефът на най-голямото държавно стопанско предприятие в България по онова време, инж. Иван Симеонов, инжинерите Ян Мечирж и Франц Скричка и кондукторът Т. Нелиба, се събрали и предложили св. Прокопи за покровител на миньорите, защото така било в Чехия. Решено било обаче, с 3 срещу 2 гласа /Симеонов като председател на комисията имал право на два гласа/ празникът да бъде на 1 ноември - денят на св. Иван Рилски.

Повече по темата...
виж записа   |  линк   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 2.9 / 60 )

Перка от самолет свети в Минната дирекция 
08.20.2008 06:03 - Градски легенди
Публикувано от Администратор
Градска легенда разказва как миньорите попрявали самолет
Руми Борисова
Градска легенда свързва пернишката Баба Мина и със самолетостроенето. Уникален полилей във фоайето на Минната дирекция е доказателство за твърденията. Крушките на лампиона, монтиран в сградата преди откриването й, светят и днес. Миньори разказват, че в началото на миналия век пернишката Мина подарила на негово величество цар Борис III аероплан. Никой в Перник не се съмнява, че градът е създаден от Мината. След като рудничарите са дали началото на първата в страната гражданска духова музика, поставили са основите на театралното изкуство, построили са храм, защо да не са подарили и самолет?! Мината е превърнала селцето в град. Благодарение на Мината тука за пръв път в България електрическата енергия е била използвана за осветление още през 1895 година.

Повече по темата...
виж записа   |  линк   |  $star_image$star_image$star_image$star_image$star_image ( 3 / 54 )


<<Първа <Предишна страница | 1 | 2 | 3 |