Аварийни ремонти в радомирско заради дъждовете

Община РадомирПроливните дъждове  изровиха пътища и наводниха територии в община Радомир. С валежите и с изпускането на язовир Студена река Струма излязла от коритото, прелели са и селските реки. Всички пътища в селата откъм планина Колош били свлечени,  в Кондофрей речното корито било празно, а всичката вода била по пътя. Подобна картина имало в селата Кленовик,  където пътят  към гробищата, бил напълно разоран, в Жедна, в Житуша.

Заради излизането на река Струма от коритото, са се появили проблеми при моста в Копаница и в Прибой. При Негованци пък нямало работеща помпена станция, вследствие на което каналите на Арката се препълнили и равнинните части били залети.

Наводненията са се случили заради не работещите отводнителни и напоителни системи. Те не са пригодени да поемат такива количества вода,  не работят и изпускателните  кранове.

В момента в радомирско няма  изолирани махали, но се е наложило да се правят аварийни ремонти, които са на стойност около 20 000 лева. Заради щетите, общината е подготвила документацияа, която ще се внесе в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане..

Ако в държавния бюджет превантивно бъдат заложени средства за аварийни ремонти в общините, ще се работи по- нормално, смятат кметове.  Средствата ще бъдат възстановявани, ако такива дейности не се налагат или ако ремонтите струват по- малко от отпуснатите за целта средства. Казусът е бил дискутиран и в Националнато сдружение на общините.