Австралийци искат трънското злато

Австралийската BMG Resources може да купи златния проект в Трън. Компанията на Transcontinental Group има интерес към няколко потенциални находища в портфейла на „Асарел-инвестмънт“.
BMG Resources е получила права за придобиване на опции за закупуване (т.нар. кол-опции) на 100% от четири значителни проекта за разработване и проучване на златни и полиметални руди в България – „Трън“, „Бабяк“, „Сребрен“ и „Зидарово/Вършило“, пише днес capital.bg.

Австралийската BMG Resources може да купи правата върху златното находище край Трън, които се държат от „Евромакс сървисиз“. Контролираната от Transcontinental Group компания има интерес и към още няколко проекта в портфейла на „Асарел-инвестмънт“ или негови дъщерни дружества, макар че евентуална сделка ще се случи най-рано след година. Намеренията на групата са да развие и оперира находищата, както и да търси други възможности за инвестиции в добивната индустрия. Интерес за нея представлява и пазарът на недвижими имоти.

Първа стъпка

BMG Resources е получила права за придобиване на опции за закупуване (т.нар. кол-опции) на 100% от четири значителни проекта за разработване и проучване на златни и полиметални руди в България – „Трън“, „Бабяк“, „Сребрен“ и „Зидарово/Вършило“. Това става ясно от официално съобщение до Австралийската фондова борса, където се търгуват акциите на компанията. Придобиването на кол-опциите подлежи на редица процедури, включително извършване на дю дилиджънс и получаване на одобрение от акционерите и регулаторните органи, уточняват от BMG Resources.

Правата за търсене и проучване на руди в споменатите участъци принадлежат на „Асарел-инвестмънт“ от групата на „Асарел – Медет“ или на негови дъщерни дружества. От компанията уточниха за „Капитал“, че сделка засега няма, а само заявление за инвестиционен интерес към тези проекти. „Това съобщение е само първата стъпка от процеса на проучване на проекти на „Асарел-инвестмънт“ в България и едва след минимум едногодишен период на анализи и оценки двете страни ще преценят дали имат интерес от сделка, съответно как да бъде структурирана“, казаха от там. По отношение на плановете си в България от компанията уточниха, че основната задача на „Асарел-инвестмънт“ е да търси най-добра реализация на инвестиционните си проекти, като в определени случаи такава може да се окаже намирането на нови партньорства.

Проектите

От проектите най-напреднал е този край Трън, който се управлява от „Евромакс сървисиз“, където се подготвяше процедура по ОВОС за разработване на находището и започване на добив. Плановете на компанията там обаче срещнаха силен отпор от екоактивисти и местни сдружения. Организиран беше и референдум, на който 94% от жителите гласуваха против мината и в крайна сметка компанията реши да спре проекта. Тя обаче запазва правата си върху находището и именно те могат да бъдат предмет на евентуална продажба, а проектът да бъде възобновен. Според аналогични съдебни решения местният референдум няма юридическа сила, тъй като природните ресурси са собственост на държавата.

„Евромакс сървисиз“ е титуляр и на правата за търсене и проучване на полиметални руди (злато, сребро, олово, цинк и молибден) в участък „Бабяк“ в Западните Родопи. Участък „Сребрен“ край Велинград е в портфейла на „Трейс рисорсиз“, която има регистрирано търговско откритие там. „Зидарово“ и „Вършило“ са в Югоизточна България и са най-новите участъци от пакета. Правата за проучване там са на „Асарел-инвестмънт“.

Потенциалният инвеститор

BMG Resources се управлява и контролира от Trancontinental Group, която инвестира в четири области – нефт и газ, полезни изкопаеми, промишлени и технологични предприятия и недвижими имоти. В сферата на полезните изкопаеми групата работи чрез публични дружества, регистрирани на борсите в Австралия и Лондон, където набира капитал за проектите. Разработвала е златни мини в Индонезия, Нова Зеландия и Южна Африка. Собственик е на Mediterranean Oil & Gas, която добива нефт и газ в Италия, а в други проекти в Европа си е партнирала с компании като ENI, Texaco, Shell и т.н.

Самата BMG Resources държи 30% в Treasure Project в Кипър (останалите 70% са собственост на New Cyprus Copper Company), където се проучват няколко участъка за злато и сребро, както и за базови метали (мед, никел, цинк, кобалт). Основната дейност на BMG Resources е търсене и проучване на полезни изкопаеми, но това не изключва и добив. „Компаниите ни обикновено остават ангажирани с проектите до края на живота им, а след като се установим в дадена страна, смятаме за задължително да търсим и други проекти, за да използваме човешките ресурси и местната експертиза, които естествено се натрупват“, каза управляващият директор на Transcontinental Group и член на борда на BMG Resources Саймън Тревисан за „Капитал“. „В идеалния вариант бихме искали да създадем няколко публични компании, чрез които да инвестираме значителни средства в България, и се надяваме, че ще можем да придобием всичките четири проекта“, добави той. По думите му интересът към България е бил провокиран от геоложките характеристики на самите проекти, а допълнителен стимул са се оказали качеството и професионализмът на екипа на „Асарел“.

Освен добивните проекти в страната обаче групата проявява интерес и към други области. „Ние сме голям инвеститор в недвижими имоти в Австралия и бихме приветствали възможността да установим този бизнес и в България“, каза Тревисан. Перспектива за развитие компанията вижда в пазара на жилищни имоти в София. /www.capital.bg