Без нарушения при храните за Великден

 

Търговците си научиха урока. Проверките продължават и след празниците

Засиленияагншко месот контол си казва думата и при 67 проверки, извършени в търговската мрежа до сряда, нарушения и несъответствия с изискванията при традицонните за Великден храни не са констатирани. Предлаганите в магазините продукти са съпроводени с необходимите търговски документи и сертификати. Търговците си научиха урока и не рискуват с негодна стока, показва практиката от последните години. Според шефката на Облаастната дирекция по безопасност на храните д-р Елза Драгомирова това се дължи на непрекъснатия контрол.

При проверките под лупа се гледат яйцата, агнешкото месо, боята за яйца, салатите и зеленчуците. Екипите са непрекъснато на терен. Дежурни ще има и по празниците, като телефоните им ще бъдат качени на сайта на Агенцията по безопасност на храните. Проверките ще продължат и след това, а целта е да не се допусне предлагането на застояло месо или яйца в магазините.

За тазгодишния Великден в магазинната мрежа се предлага прясно месо от България и традиционно замразено от Нова Зеландия. Цените им са сравнително близки и затова според търговците хората предпочитали да се облажат за празника с прясно месо.

Когато купувате агнешко, следете за наличието на печати. Здравната маркировка е гаранция, че месото е добито в регистриран обект и са извършени всички необходими изследвания и контрол, съветват инспекторите. Едно от изискванията е печатът върху месото да бъде сложен така, че когато агнето се преполови или се раздели на четвъртинки, във всяка от тях да има част от маркировката.