Без пострадали деца на пътя

Спад в ПТП-та като цяло, няма убити, ранените със 17 по- малко

глобална седмица1Няма пострадали на пътя деца от началото на годината, сочи статистиката на Областната дирекция на МВР.  Добрата новина с надеждата тази тенденция да продължи,съобщи началникът на „Пътна полиция” Слави Лазов по време на представянето на поредицата инициативи, които ще се проведат в региона през започналата вчера Трета глобална седмица за пътна безопасност „Спаси живота на децата”.

През  2013 г. при ПТП са пострадали 8 деца, показват данните за региона. Две от тях са били блъснати при пресичане на пешеходна пътека, като и в двата случая децата са били с родителите си. Четири деца са ранени, след като изскочили внезапно на пътното платно,  като едно от тях е пресичало на червен светофар. Сред пострадалите са още 14-годишен тийнейджър, който е катастрофирал с мотопед и 6- годишно дете, ранено при проеобръщане на лека кола.

Миналата година от общо 10 пострадали деца, пет са били блъснати на зебра , а две 6- годишни са блъснати при неправилно пресичане . Двама от малчуганите са получили наранявания като пътници, а 12-годишно дете е било пометено от кола, която се качила на тротоара заради верижна катастрофа.

Статистиката показва, че при инцидентите с пострадали деца, най- малка е вината на децата, коментира Лазов.  Със задоволство той  съобщи, че данните, касаещи като цяло ПТП в региона до момента са повече от обнадеждаващи. Няма убити при катастрофи,   ПТП са с 13 по- малко, със 17 по- малко са и ранените. Заслугата за това е на всички, коментира Лазов.