Болницата чака разрешение за литотрипера

 

Апаратурата позволява разбиването по безкръвен начин на камъни в бъбреците

болница перникМБАЛ „Рахила Ангелова” чака разрешение за литотрипера. Медицинската придобивка позволява разбиването по безкръвен начин на камъни в бъбреците, пикочопровода и пикочния мехур. Методът има редица предимства. Възстановяването е много бързо. Ако камъните са по- малки дори може и да не се налага болничен престой, казаха медиците.

В момента текат процедури по проверка на апаратурата от Агенцията за ядрено регулиране, обясни директорът на лечебницата д-р Иван Евлогиев. След като те приключат и бъде окомплектована цялата изискваща се документация, литотриперът ще бъде пуснат в експлоатация. Новата техника ще повиши нивото на медицинско обслужване в най- голямото лечебно заведение на територията на пернишка област.
Модерният апарат беше закупен с част от спестените при обществената поръчка за новия компютърен томограф, пари, които в края на 2011 година отпусна на болницата здравното министерство.

През последните години пернишката лечебница успя да обнови и да се оборудва с нова апаратура. С отпуснатия 1 милион от здравното министерство и със собствени средства болницата закупи освен скенера и литотрипера и лапароскоп, нови дихателни апарати, апарат за хемодиализа, фетални монитори.