Борчев излезе от нелегалност

Соченият за автоджамбазин N1 отишъл в полицията с адвоката си

васил борчевЕдин от най-известните автокрадци от близкото минало Васил Борчев излезе от нелегалност. Перничанинът, който остана ненаказан за една от най- дръзките автокражби у нас- на джипа на депутата от Коалиция за България Кирил Добрев, бе в неизвестност от 2009 година.
На 11 октомври Борчев отишъл в полицията заедно с адвокат и се предал доброволно. След разпит е бил освободен.
Завръщането на Борчев стана месеци след като Прокуратурата оттегли протеста си срещу оправдателните присъди на Борчев, Валери Ненов, също от Перник и бившият граничен полицай от ГКПП Златарево Камен Александров. Тримата бяха обвинени в трафик на крадени коли за Македония в периода от октомври 2001 г. до юли 2002 година. Според запознати, обвинението се крепяло основно на СРС-та, които обаче се оказали без доказателствена сила в съда.
Борчев изчезна през 2009 година и бе обявен за общодържавно издирване заради притежание на хероин и незаконен пистолет, намерени при претърсване на къщата му в Мошино. В местния ъндърграунд свързват изчезването му с неуредени наркосметки с друга известна местна персона Стоян Кръстев- Драгановеца. Говореше се, че Борчев пласирал голямо количество хероин чрез свой познат в Софийския затвор. За да се плати дрогата, взел от Драгановеца два милиона лева, но не му ги върнал. Във времето около изчезването му, жената, с която живее на семейни начала, подаде оплакване в полицията, че била заплашвана по телефона с отвличане и смърт. Заплахи имало и срещу дъщеричката им.
Името на Васил Борчев се свързва с кражбите срещу откуп на над 40 автомобила. Сред съратниците му в автокражбите са показно убития през 2008 година пернишки наркодилър Николай Христов- Хайо и задържаният през месец май т.г., заради обира на трезора в Кърджали, Валентин Кирилов-Пуйката.
Освен в автокражби Васил Борчев и бандата му бяха замесени и във взривяването на джипа на пернишкия прокурор Николай Цветков. Според потърпевшия вендетата срещу него била заради предстоящото внасяне тогава на обвинителен акт срещу Хайо за склоняване към лъжесвидетелстване на бизнесмена Камбуров. Бомбата, направена от 400 грама тротил бе поставена под калника на лявата гума на автомобила на магистрата.