Цанко Живков събра нова книга „Писаници”

Цанко Живков-„Писаници”70 лета с перо в ръка прави 87-годишният автор 

Нова книга, 31-ва поред издаде писателят Цанко Живков. Днес – 26.04.2013г. той навършва 87 години, а през тази година стават 70 лета откакто той държи в ръка неподражаемото си перо. В книгата са събрани публикации за 80-тия и 85-тия юбилей на автора, както и написаното от него след 2006 г. досега. Предговорът Цанко Живков е посветил на „словото” , което за него според библейската истина е началото на всички начала.
Най-дълго през живота си Цанко Живков е бил журналист и редактор, но е работил и като миньор и сигурно затова работници го признават за обща кръвна група с тях, особено заради правдивите му очерци и романи.
В биографията му е отбелязано, че още 15- годишен започва да пише и печати в ученическото списание „Младежко слово“. След първите литературни успехи за известно време е бил и ръководител е на литературния кръжок към минното читалище. Редактирал е многотиражките на Мината и на машиностроителния завод „Струма“, бил е журналист в местния вестник и кореспондент на централни вестници и списания. Работил е в „Труд“ и във вестник „Литературен фронт“. Списъкът на неговите книги е дълъг и сред тях са „Пътища“, „Граовци“, „Звезди“, „Край Струма“, „Звезда на съгласието“, „Промяната“, „Изгубеният век“, „Аз съм Йоцо“, „Пернишки тетрадки“, „Бусинско възкресение“, „Писаници“, драмата „Кракра“, „За родното място на Отец Паисий“, „Златоустият Григорий Петров“ и др.