Четири сигнала за замърсен въздух в Перник

Областният управител сезира компетентните институции по четири сигнала за замърсен въздух

Областният управител Ирена Соколова бе сезирана от сдружението „Дишай, Перник” чрез постъпили четири сигнала за замърсен въздух.
Те са във връзка с неорганизирано емитиране на прах или дим ватмосферата над град Перник от сградата на ТЕЦ „Република” към „Топлофикация Перник” АД, за остра и задушлива миризма усетена от граждани и за складиране на голямо количество отпадъци.
По повод постъпилия сигнал от 15.08.2019 г., губернаторът на Перник разпореди спешна проверка още тази сутрин на място с участието на заместник областния управител Иво Иванов и представител на РИОСВ Перник, които се срещнаха с управителя на дружеството инж. Любомир Спасов. 
По повод постъпило писмо с Изх.  16/15.08.2019 г. сдружението „Дишай, Перник” алармира: “…потенциално нарушение на настоящото комплексно разрешително на ТЕЦ „Република” – „Топлофикация Перник” АД в частност вида на изгаряното в пещите гориво”.
Резултатите от проверката ще бъдат ясни и оповестени в най-кратки срокове. Сезирани са всички компетентни институции за предприемане на необходими действия, като Областният управител е изискал становища от РИОСВ и РЗИ по заявените проблеми.