Д-р Алексиев предпочита медицината пред политиката

д-р Александър АлексиевСъобщение в социалната мрежа Фейсбук на популярна социалистка от Перник, че знакова фигура на БСП напуска партията мълниеносно се превърна във важна новина в местните медии. Галя Асенова написа: „Преди малко научих, че д-р Алексиев, дългогодишен партиен деец, бивш заместник-председател на Общински съвет на БСП – Перник, бивш колега общински съветник и председател на групата ни в миналия мандат в Общински съвет Перник, колега от Българско училище за политика, е подал заявление за напускане на БСП. Много тъжно и жалко е, когато партийните структури, чрез тях политиката, а чрез нея и обществото, губим толкова ценни хора. И вместо тях остават… другите!!!”

„И какво толкова е станало?”, вместо коментар попита д-р Александър Алексиев след позвъняване от репортер на „Градски вестник”. Той потвърди, че наистина е подал заявление за напускане на БСП. Всъщност изненада в това няма, защото то можеше да се случи и когато докторът напусна Общинския съвет. По своя воля или не най-напред медикът се отказа от поста председател на групата съветници от БСП и коалиция, а след това подаде оставка и като общински съветник. Тези събития се разиграха след като той дръзна да се кандидатира за председател на БСП в Перник, заедно с Галя Асенова и незаменимия местен червен лидер Ненко Темелков. Д-р Алексиев не получи подкрепа, но пък показа човешко достойнство и в политиката, което си е рядкост у нас.

Професионалните му качества на кардиолог са добре познати на перничани, затова не е изненада, че на този етап от живота си той предпочита медицината пред политиката. Освен в частния си кабинет в медицински център  „Евита” в пернишкия квартал „Мошино”,  д-р Алексиев  работи и в клиника в Банкя към столичната ІІІ- та градска болница. Научните си интереси е съсредоточил върху следоперативните състояния на сърцето. Своите знания, умения и способности споделял и по-млади негови колеги.

Благодарните му пациенти са много, а и бившите му подчинени в пернишката белодробна болница са го запомнили с  добро. Докато той управляваше здравното заведение, просперитетът му беше осезаем.

Дали политиката и обществото ни ще загубят от оттеглянето на д-р Алексиев от БСП е по-скоро спорен въпрос, защото така той няма да престане да бъде обществено активен и няма да е безразличен към случващото се около него, но ще е полезен по свой начин, без да се ограничава от партийни интереси.