Дойде раздялата с „Лиел Констракшън”

Спасителният отряд от София поема временно боклука и снега

боклучарка СофияОбщина Перник се раздели с „Лиел Констракшън”. Договорът на фирмата, която извършваше сметосъбирането и сметоизвозването, както и снегопичстването на уличната мрежа в центъра на града изтече на  30 ноември. Заради обжалваната процедура за избор на нов изпълнител, от този месец за боклука и за снега временно ще се грижи софийското дружество ЗМБГ.

Столичната фирма беше наета като Спасителен отряд след заседание на Кризисния щаб тази есен, когато градът бе заринат с боклуци,  а настоящият кмет Иван Иванов призна, че това е било едно добро решение на предшественичката му. Бъдете сигурни, че ЗМБГ ще работи качествено, а самата услуга излиза на общината по- евтино, отколкото беше с „Лиел Констракшън”, каза кметът.

Така сагата „Лиел Костракшън” остава в миналото. Договорът с фирмата, която до неотдавна се казваше „Стройинженеринг 94”  е сключен още през 2005 година. Бившият кмет Росица Янакиева го наричаше загробващ, тъй като освен неустойка при предсрочното му прекратяване в размер на 1/3 от стойността на договора за целия период, в документа имало и клаузи за анекси.

Периодично през годините имаше кризи с боклука, като само тази – на два пъти тя ескалира и градът бе пред обявяването на бедствено положение.

Пред разрешаване са и неуредените финансови взаимоотношения със стария изпълнител, който наскоро запорира сметките на общината заради просрочени вземания от 1.7 млн. лева. С фирмата е сключено споразумение за разсрочено плащане, според което до Нова година ще й бъдат издължавани по 25 000 лева седмично. От догодина ще има ново споразумение.