Грипът забави детската маскарадна щафета за Сурва

Детска маскарадна, наречена „Да бъде“, обикаля детските градини в Перник. За седма поредна година инициативата предшества Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва“, който ще се проведе в края на седмицата в Перник. Щафетата започна от детска градина „Радост“, където голямата сурвакарска маска пристигна, носена от конник.

Маската е изработена от деца и учители и се предава между 15-те детски градини в общината. Заради грипната ваканция тази година графикът на предаването й ще бъде ускорен, но във всяка от забавачките хлапетата ще я посрещнат, нагласени в сурвакарски костюми и маски и ще покажат всичко, което знаят за обичая и за традицията. В програмата им има и много песни и стихове за Сурва.

При старта на щафетата присъстваха кметът на Перник Вяра Церовска и и нейният заместник Севделина Ковачева. „Щастлива съм , че съм в началото на Сурва тук с вас, благодаря ви за хубавото тържество. Знам, че традицията е силна и ще я предаваме през сърцето ни на следващото поколение. Красиво е в Перник през януари и то се дължи на вас“ каза кметът Вяра Церовска в началото на щафетата.

В тържеството участваха деца от детската градина, част от сурвакарската група на кв. „Църква“, танцовата школа „Нартан“ и певицата Валерия Момчилова.

Финалът на детската маскарадна щафета ще бъде на 26 януари в Детска градина „Славейче“.