ХIII фестивал на хората с увреждания в Перник

В Перник се състоя Тринадесетият републикански многожанров фестивал на хората с увреждания. Фестивалът, който по традиция се организира от Съюза на инвалидите в България в пернишкия квартал Църква, е под патронажа на кмета на община Перник Вяра Церовска.

В продължение на два дни на откритата сцена се изявиха над 80 колектива от цялата страна. Общият брой на участниците надхвърли 1800.

Гост на фестивала беше и областният управител на Перник Ирена Соколова. Тя отправи думи на благодарност към Анита Тараланска – председател на Съюза на инвалидите в Перник и всички участници в двудневната конкурсна програма:

„Поздравявам Ви с откриването на този мащабен фестивал на хората с увреждания – сцена на традициите, творчеството, любителското изкуство – песни и танци, приемствеността и силата на волята. Тази година се отбелязва и друго значимо събитие – 30 години от основаването на Съюза на инвалидите в България. Радвам се да видя усмивките по вашите лица и да усетя специалното ви отношение към това прекрасно събитие, с което за пореден път утвърждавате нашата област. Благодаря ви за всеотдайността и активната ви гражданска позиция, за участието ви в обществения живот и празничните събития на нашия град и на нашата страна. Пожелавам ви здраве, повече усмивки, оптимизъм и неспирно творческо вдъхновение.”, каза в приветствието си губернаторът. 

Фестивалът е с конкурсен характер. Компетентно жури определя призьорите. Нов елемент в него беше готварството на живо и кулинарните изложби. На събитието имаше гости от всички краища на страната, както и от чужбина – Косово и Северна Македония.

За празничното откриване 30 бели гълъба бяха пуснати да полетят в небето.