Именита баскетболистка предложена посмъртно за почетно звание

Инициативен комитет е предложил със званието „Почетен гражданин на Перник“ да бъде удостоена посмъртно баскетболната легенда Евдокия Огнянова – дългогодишен капитан на баскетболния отбор на „Миньор“. Предложението е по повод навършване на 70 годони от рождението й.

Дочка, както я помнят перничани, почина преди три години.(като национален отбор, от първенството в Крайова, Румъния)през 1978 г.

Женският баскетболен отбор на Миньор (Перник) е най-успешният пернишки отбор за всички времена, твърдят от инициативния комитет. Той е носител на шест шампионски титли (последната под името „Стомана“),два пъти играе на финалите за Купата на европейските шампионки. В продължение на 11 последователни първенства – от 1971/71г. до 1982/83г. пернишките баскетболистки са спечелили 11 медала, което е без прецедент в българския спорт (5 златни, 4 сребърни и 2 бронзови).

Евдокия Огнянова е несменяем капитан на отбора по време на цялата й състезателна кариера. Предложението ще бъде обсъдено на заседание на общинския съвет на 5 октомври.