Изкуствен интелект победи професионалист в играта го

Програмата AlphaGo, разработена от Google DeepMind, спечели мача по го срещу трикратния европейски шампион по Фан Хуей. Това е първият случай, в който без всякакъв аванс компютър печели мач от професионален играч в тази древна стратегическа игра, съобщава статия, публикувана в списание Nature.

Дотогава AlphaGo е играла срещу други аналогични програми, спечелвайки 494 от 495 игри. Сега на разработката на Google DeepMind предстои да играе срещу корееца Ли Седол, който се счита за един от най-добрите играчи в света. Това ще се случи през март.

Настолната игра го се е появила в древен Китай преди повече от 2,5 хиляди години. Но играта е придобила популярност извън Далечния изток чак през в XX век.

Разработчиците твърдят, че преди създаването на AlphaGo, за всяка система с изкуствен интелект, способна да играе го, пределът на възможностите е бил да победи честно силен аматьор, но не професионалист. Такива програми са побеждавали професионални играчи само при аванс от няколко камъка.

За разлика от шаха, в го има повече възможни ходове и комбинации, което усложнява десетки пъти създаването на алгоритми, способни да ги „пресяват“ ги, за да се намали времето за изчисляване на следващия ход и прогнозирането на действията на противника.

В играта се използва дъска с 19 на 19 клетки, а броят на камъните по нея постепенно се увеличава. Математикът Джон Тромп е изчислил, че броят на възможните комбинации в го се състои от 171 цифри и надвишава броя на атомите в обозримата вселена. /Градски вести