Язовир „Студена” стои в проектите за ремонт

Единственият водоизточник за питейна вода на Перник язовир „Студена” стои в сред обектите, предвидени в листата за осъществяване на големи инфраструктурни проекти. Тяхното финансиране трябва да стане чрез заемно споразумение от Международната банка за възстановяване и развитие (МБВР). На последното си заседание за тази година правителството одобри проект на писмо до МБВР, с което предлага изменение на Заемното споразумение, сключено между България и банката за финансиране на Проекта за развитие на общинската инфраструктура. Общата стойност на проекта е 101 199 375 евро, като 81 млн. евро са заем от МБВР, а останалата част от сумата – национално съфинансиране. Споразумението беше подписано на 1 февруари т. г. и е ратифицирано от Народното събрание.
Това е проектът, който предвижда рехабилитация на язовир „Студена” като основен водоизточник за Перник, защото е в експлоатация повече от 60 години. За това се говори от години, но все не се намираха средства и този ремонт не започваше. В същото време по информация от шефката на ВиК дружеството в Перник Искра Златанова това лято експерти са оценили съоръжението като едно от най-надеждните. В оценката се казва, че язовирът се подържа в добро състояние и е надежден.
С парите от МБВР ще бъдат завършени язовирите „Нейковци”, „Пловдивци” и „Луда Яна”, както и пречиствателните станции към тях. Съоръженията ще осигурят качественото водоснабдяване на Трявна, Мадан, Рудозем и Панагюрище. В него е включено и изготвянето на 48 регионални и 40 градски генерални планове за развитието на водоснабдяването и канализацията.