Контейнери за ненужни дрехи вече и в Перник

Два контейнера за събиране на ненужни дрехи бяха монтирани в Перник по инициатива на областния управител Ирена Соколова. В тях гражданите могат да поставят дрехи, хавлии, завеси, чанти, колани. Необходимо е текстилът да бъде годен за употреба, почистен и пакетиран. Кампанията за ефикасно и ефективно събиране и оползотворяване на дрехи и текстилни продукти започна преди две години, а Перник е третият град след Пловдив и София, където тя се осъществява, съобщи ръководителят на проекта Антон Гичев от фирма „Хюманита“. По-старите дрехи намират своето ново приложение в индустрията, след като се рециклират. С част от дрехите се поддържа кризисен резерв към БЧК в случай на бедствия и кризи, а останалата част се изнасят за трети страни. Освен това от всеки събран килограм текстил се генерират и парични средства за БЧК, предназначени за подпомагане на хора, пострадали при бедствия и кризи. Само за тази година са събрани 70 000 лева.
Контейнерите се намират пред двата магазина в града на веригата „Лидл“ в центъра на града и в квартал „Мошино”. Първият перничанин, оставил свои дрехи в тях, беше Ирена Соколова, привлякла компанията в инициативата за първи път.
С двата контейнера в Перник съдовете в страната стават общо 80. За тази година в тях са събрани около 700 т. употребяван текстил. Скоро кампанията ще се развие във Варна и Бургас.