Кобрата на откриването на Сурва

По традиция със спектакъл на открито започна 28-то издание на Международния фестивал на маскарадните игри Сурва 2019.
Кметът на град Перник Вяра Церовска запали огъня на Фестивала, който ще гори в трите дни от провеждането му, за да събира малки и големи около красотата на традицията.
Официалното откриване на фестивала беше уважено от министъра на туризма Николина Ангелкова, зам.-председателя на НС Емил Христов, народни представители, областния управител на Перник Ирена Соколова, председателят на Общинския съвет Иво Савов, зам.-министри, посланици, общински съветници, представители на побратимени на Перник градове, членове на ФЕКГ и много граждани.
Сред официалните гости беше и професионалният боксьор Кубрат Пулев Кобрата и снимки с него заляха още по време на спектакъла Фейсбук.

Празничната вечер започна с факелно сурвакарско дефиле, с което кметът поведе гостите към сцената пред Двореца на културата. Там тя приветства всички и им пожела да се потопят в магичната атмосфера. 
„Три дни Перник ще бъде завладян от невероятни ритми и мистични танци. Три дни в центъра и по улиците на Перник маскарадни групи ще се надпреварват, демонстрирайки колорита на своите игри с неповторими маски и уникални костюми. За пореден път градът ни ще се превърне във феерия от звуци и светлини! Да бъде!“ С тези думи кметът обяви старта на фестивала и предаде ключа на града на воеводата. 
Президентът на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ) Ларс Алгел заяви, че със своя фестивал перничани ежегодно доказват, че обединението прави силата. 
В спектакъла, заедно с Майсторите на танца участваха певицата Михаела Филева и изпълнителките на народните песни Ива Давидова и Боряна Василева.

Националният отбор на художествените гимнастичка вдигна градуса на настроението с впечатляващо съчетание на ленти.

Шоуто завърши с пищни илюминации, които озариха небето над Перник, а колоритните сурвакари от кв. „Бела вода“, които са носители на миналогодишната голяма награда „Златната маска“, запалиха кладата и изиграха традиционното сурвакарско хоро.

Над 7 500 участници от цяла България и от Света ще си дадат среща за пореден път в Европейската столица на маскарадните игри Перник за зрелищно тридневно шоу.