Кой е предложен за почетен гражданин на Перник?

Народната певица Павлина Горчева е предложена от граждански инициативен комитет за удостояване с почетен знак „Почетен гражданин на Перник“.  Номинацията е по случай нейната 80-годишнина и навършване на 64 години творческа дейност.
С цялата си артистична дейност и творчество Павлина Горчева се е доказала като ревностен пропагандатор и доайен на граовските народни песни. Тя създала едни от най-известните си песни, обикаляйки пернишките села и събирайки материал от местните баби и роднини. Творчеството й е своеобразна фолклорна история на Граово, твърдят 32-та инициатори, подписали предложението.
В продължение на 33 години Горчева е солист на Хор за народни песни в БНР, който се преобразува в хор „Мистерията на българските гласове“.Тя е и един от създателите на хор „Космическите гласове“.
Като солист на тези формации популяризира граовски фолклор в цяла Европа, Япония, Индия, Китай и др. Откроява се със самобитното и неповторимо „граовско тресене“. Изпълнителката оставя огромно наследство от над 300 песни, изцяло пернишки, възпяващи местния бит и култура по автентичен начин.
Голяма част от песните й се съхраняват във фонда на БНР, а някои от тях като „Елено чедо“ се пазят в златния фонд на БНТ. До днес обучава млади таланти на автентично граовско звучене и създаване на мелодии и песни.
Предложението на гражданския инициативен комитет ще бъде разгледано на заседание на общинския съвет на 5 октомври. /БТА