Крими хроника от почивните дни

Кражба от къща е извършена в пернишкото с. Студена.

            Сигнал за престъплението е подаден от потърпевшия, 66-годишен столичанин, на 31 август. По негови данни, в имотът е проникнато през деня и са откраднати две чанти с портфейли, в които е имало малко над 300 лева, дебитни и кредитни карти, лични документи и ключове. Извършен е оглед от служители на Второ РУ и са предприети действия за установяване на извършителите.

Започнато е досъдебно производство.

            Столичанин ще отговаря за шофиране на автомобил в нетрезво състояние.

            На 24 август, на пътя Перник – Дивотино бил проверен Опел „Корса“, управляван от 31-годишен столичанин. Алкохолната му проба се оказала над 1, 2 промила. Анализът на кръвната му проба отчел 1, 26. Привлечен е като обвиняем и работата продължава съвместно с Районна прокуратура – Перник.

            Бързи производства. Четири бързи производства са започнати от служители на ОДМВР – Перник.

            На 31 август, около 02, 10 ч., в радомирското с. Долна Диканя бил проверен лек автомобил Тойота „Ярис“, шофиран от 61-годишен столичанин. При изпробването му с техническо средство за алкохол са отчетени 1, 79 промила алкохол в издишания въздух. Мъжът отказал кръвна проба за химичен анализ и бил задържан за 24 ч. с полицейска мярка.

            На следващия ден, около 15, 30 ч., отново в с. Долна Диканя е проверен мотоциклет „Кимко“, управляван от 20-годишен столичанин. Органите на реда установили, че моторното превозно средство не е регистрирано по надлежния ред в Р. България. Работата по документиране на случая продължава.

            С 1, 95 промила алкохол в кръвта е шофирал автомобила си марка „Мерцедес“ 34-годишен перничанин. Той бил проверен на 01 септември, около 17, 00 ч., на ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ в областния център. Задържан е за 24 ч. с полицейска мярка и действията по разследването продължават.

            Около 20, 00 ч. на 01 септември е подаден сигнал за пътнотранспортно произшествие на първокласен път София – Кюстендил, в района моста срещу пернишкия ТЕЦ „Република“. На място е установено, че са се ударили „Ауди А6“, управляван от 38-годишен перничанин и Фолксваген „Бора“, шофиран от 32-годишен радомирец. Водачите не са пострадали, а на автомобилите са нанесени материални щети. При изпробване им за алкохол с техническо средство са отчетени 2, 51 промила в издишания въздух на 38-годишният мъж. Той отказал кръвна проба за химичен анализ и бил задържан за 24 ч. с полицейска мярка.

            ПТП. Мъж и жена са пострадали рано тази сутрин при пътнотранспортно произшествие.

            Инцидентът е станал около 06, 00 ч., на автомагистрала „Струма“, малко след разклона за с. Боснек посока София. Лек автомобил Рено „Клио“, управляван от 73-годишна столичанка се завъртял на пътното платно и се ударил в крайпътната мантинела в лявата лента. Жената търсела нещо в багажника, когато била ударена от „Хюндай“, шофиран от 50-годишен столичанин. Мъжът изпреварвал и явно не забелязал реното. В резултат на сблъсъка двамата са закарани в МБАЛ „Р. Ангелова“, където по първоначални данни са установени наранявания в областта на главата на жената и съмнения за травма в шията. Шофьорът на хюндая е с травма на коляно.  За кратко е било затруднено движението в района, но по-късно е регулирано от служители на Пътна полиция.

            Започнато е досъдебно производство и причините за случилото се са в процес на изясняване. 

            Пожари. Четири пожара с материални загуби са гасени в Перник и Радомир през почивните дни.

                   На 30 август, около 15, 00 ч. е подаден сигнал за пожар в апартамент, в пернишкия кв. „Дараците“. Незабавно към мястото на произшествието се отправили две пожарни, линейка и патрулен автомобил на полицията. Установено е, че в резултата на неправилно ползване на нагревателен уред са изгорели мебели, бяла, черна и компютърна техника. Пламъците са овладени много бързо. Няма пострадали хора и жилището като цяло е спасено.

            На два пъти е горяла борова гора в пернишкото с. Люлин.

            Първият сигнал е подаден на 01 септември, 20 минути след полунощ. Огнеборците локализирали пламъците и щетите се оказали минимални – около 2 декара борови насаждения. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Сутринта, около 06, 20 ч. отново е подаден сигнал за пожар на същото място. Загубите са около 1 декар иглолисти насаждения.

            500 кв. м. борови насаждения са унищожени при пожар на 01 септември в местността „Голо бърдо“, собственост на Държавно горско стопанство – Радомир. Сигнал за огъня е подаден около 06, 30 ч. Благодарение на бързата намеса на огнеборците, гората отново е спасена. Причината е небрежност при боравене с открит огън.