Криминална хроника от почивните дни

33-годишен е задържан за нерегламентиран добив на въглища.
На 16 февруари, около 15, 30 ч., служители от Първо РУ задържали 33-годишният Д.Г. от гр. Перник. В гориста местност, в близост до ул. „17-та“ на пернишкия кв. „Рудничар“, мъжът копаел въглища. Намерени и иззети са 6 чувала, които са предадени на община Перник. Д.Г. бил задържан за 24 ч. с полицейска мярка. Образувано е досъдебно производство по чл. 240 „а“ от НК и работата продължава.

Служители от Второ РУ разследват случай на срязани гуми и изпочупени стъкла на лек автомобил.
На 16 февруари, около 30 минути след полунощ бил подаден сигнал от 20-годишно момиче, че са срязани гумите на лекия й автомобил Сеат „Ибиза“ и са изпочупени стъклата на колата. Сеата бил паркиран пред дом в пернишкия кв. „Църква“. Извършен е оглед на автомобила и са предприети действия за установяване на причините и извършителя на престъплението. Започнато е досъдебно производство.   

Шестима застават пред съда за различни престъпления.
Столичанин е автор на кражба от апартамент. Престъплението е извършено в началото на миналата година, когато от жилище на ул. „Н. Цанов“ в областния град били откраднати цветен телевизор, мобилен телефон, парфюми, скъп алкохол и евро на монети. В резултат на непрекъснатата работа от служители на Първо РУ е установен и привлечен като обвиняем 26-годишният Д.И. от гр. София. Взета му е мярка за неотклонение „подписка“ и работа продължава съвместно с Районна прокуратура – Перник.

Мъж и жена застават пред Темида за притежаване на голямо количество цигари без бандерол. Акцията е проведена на 22 юни миналата година. Служители от сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ при ОДМВР – Перник проверили лек автомобил Фолксваген „Пасат“, собственост на 32-годишната И.К. В него били намерени и иззети 50 000 къса контрабандни цигари. По-късно органите на реда проверили и апартамент, собственост на 53-годишният С.С. от гр. Перник. Вътре са намерени и иззети над 10 000 къса цигари без бандерол. И.К. и С.С. са привлечени като обвиняеми по чл. 234, ал. 1 от НК и работата продължава.

47-годишен ще бъде съден за шофиране на автомобил след употреба на алкохол. На 06 ноември миналата година, на ул. „Владайско въстание“ в областния град бил проверен лек автомобил Форд „Фиеста“, управляван от 47-годишният Д.И. При изпробването му с техническо средство за алкохол били отчетени 2, 68 промила. Привлечен е като обвиняем и действията по разследването продължават.

С 1, 46 промила алкохол в кръвта е шофирала автомобила си марка „Пежо“ перничанката М.П./33 г./ Жената била проверена на 10 февруари тази година, на ул. „П. Каравелов“ в гр. Перник. Привлечена е като обвиняема и работата продължава.

 22-годишен трънчанин е предполагаемия извършител на кражба от мазе. Деянието е станало в периода 11-15 февруари, когато било разбито мазето на столичанка и откраднати електрически кабели и намотки, медни съдове, удължители и други вещи. Органите на реда започнали досъдебно производство и много бързо стигнали до най-вероятния извършител – местният жител Н.И./22 г./. Първоначално младежа бил задържан, но по-късно освободен поради лекарска забрана. Работата по започнатото досъдебно производство продължава.

Четири бързи производства са започнати през почивните дни.
На 16 февруари, около 04, 00 ч. , в гр. Радомир бил проверен лек автомобил Сеат „Леон“, шофиран от местния жител А.Д./20 г./. При изпробването му с техническо средство за алкохол са отчетени 1, 60 промила. Взета му е кръвна проба за химичен анализ и е задържан за 24 ч. с полицейска мярка.

С 1, 78 промила алкохол в кръвта е управлявал автомобила си марка Форд „Фокус“ 39 годишният Л.Д. от радомирското с. Извор. Мъжът бил проверен на 17 февруари, в селото. Взета му е кръвна проба и е задържан за 24 ч.

 На 17 февруари, около 02, 00 ч., на тел. 112 бил получен сигнал за пътнотранспортно произшествие  в пернишкото с. Лесковец. На място органите на реда установили лек автомобил „Сеат“, управляван от 25-годишният Р.Й. от гр. Перник, който самокатастрофирал. При изпробването на шофьора с техническо средство за алкохол са отчетени 2, 84 промила. Взета му е кръвна проба за химичен анализ и действията по разследването продължават.

На 17 февруари, около 23,00 ч., на кръстовище „Шахтьор“ в областния град бил проверен лек автомобил „Мерцедес“, управляван от 35-годишният Г.И. от гр. Перник. При изпробването му с техническо средство за алкохол са отчетени 2,06 промила. Взета му е кръвна проба за химичен анализ и работата продължава.

Селскостопанска постройка е изгоряла при пожар в Брезнишко.
Огънят избухнал на 17 февруари, около 16, 20 ч., в с. Режанци. Причината е небрежност при боравене с открит огън. Изгоряла е селскостопанска сграда с площ около 25 кв. м. Няма пострадали хора и нанесени други материални щети.