Кърлежи разболяха още двама

кърлежиРегистрирани са нови два случая на лаймска болест. Новозаболелите са мъж и жена на възраст 41 и 39 години и са от община Перник, съобщиха от РЗИ. Двамата са били ухапани от заразени кърлежи, а диагнозата им е поставена миналата седмица. Седмица по- рано, в болница са приети други двама перничани, също с лаймска борелиоза.

Още през пролетта от местната здравна инспекция  предупредиха, че тазгодишните климатични условия предразполагат към голяма популация на кърлежите и завишение на трансмисивните инфекции и разпратиха писма до кметовете на шестте общини в региона за дезакаризация на зелените площи в населените места. Прогнозите им са на път да се сбъднат. Макар че лятото е още в средата си, от началото на годината досега потвърдените случаи са 12 срещу 14 за цялата минала година.

Последният пик на заболяването в пернишко е бил през 2009 година, когато са регистрирани 30 случая на борелиоза. Биолози твърдят, че всеки трети кърлеж носи бактерията Борелия Бургдорфери, която причинява лаймската болест и я пренася в кръвта на жертвата си. Заразяването става чрез ухапване и по- рядко чрез смачкване с пръсти и попадане чрез пръскане на бактерията в очите. Инфекцията се предава обикновено за ден- два и затова най- добрата профилактика в подобен случай е да се извади кърлежа колкото е възможно по- рано. Ухапването е безболезнено и затова често остава незабелязано, а клиничната картина може да имитира различни заболявания.