Купуват нова апаратура за Микробиологията

Болничният директор: Здравеопазването не е приоритет на общините в региона

болницаСменят апаратурата в Микробиологичната лаборатория в пернишката болница. Обявена е обществена поръчка за доставянето на нова техника, и след като общините не се отзоваха на зова ни за помощ, ще си я купим със собствени средства, каза директорът на МБАЛ „Рахила Ангелова” д-р Иван Евлогиев.

Преди месец, той се обърна с молба към кметовете на общини в областта да подпомогнат финансово болницата, за да може да бъде сменена микробиологичната апаратура. Единствено от община Перник отговорили на призива, като заявили, че нямат средства. От останалите пет общини дори не си направили труда да позвънят, за да откажат. Явно здравеопазването не е приоритет за общините в пернишко, каза Евлогиев. Той е убеден, че до 2-3 години болницата ще стане изцяло държавна, без никакво общинско участие в нея, тъй като държавата единствена инвестира в нея и така непрекъснато увеличава дела си.

Проблемът в Микробиологията дойде от това, че производителят вече не поддържа консумативи за наличната техника, която ползва лабораторията, а резервът, с който разполага болницата гарантираше изследванията до Нова година. Иначе апаратурата е здрава. Тя е закупена преди 8-9 години, но моделът е стар от 1989 година. За закупуването на нова техника бяха необходими около 67 000 лева.