Лекуват осем души с пневмонии след грип

Грипът в настъпление, заболяемостта скочи тройно за седмица

болницаЛекуват осем души с пневмонии в пернишката болница, съобщи директорът на лечебницата д- Иван Евлогиев. Пациентите са развили белодробните възпаления най- вероятно като усложнения в резултат на недолекуван грип, смятат медиците. Както прогнозираха здравните власти инфлуенцата ни удари още през ноември. Само за седмица болните от грип и остри респираторни заболявания са се увеличили тройно, показва ежеседмичната справка на РЗИ.

По данни на инспекцията, заболяемостта в периода от 3 до 9 ноември е 129.23 на 10 000 души. В предходния седемдневен период тя е била 38,28 на 10 000 души.

Това е официалната статистика,  извън която обаче остават всички онези болни, които не са потърсили лекарска помощ, а са се самолекували, заявиха медиците.

Още миналата седмица от многопрофилната болница в Перник съобщиха, че детско отделение е препълнено с деца с кашлица и температура. Медиците препоръчват, още при първите симптоми да се отиде на лекар. Освен това болните задължително трябва да си стоят у дома.