Местят войнишки паметник от частен двор

войнишки паметник-Батановци-1Темата за обелиска в Батановци отново се разисква в областна комисия

Войнишки паметник, попаднал в частен двор в град Батановци, ще войнишки паметник-Батановци-2бъде преместен на подходящо публично място. Каменният обелиск е в памет на загинали в битки през 1912 г. войни, родени в населеното място, който са се сражавали в редиците т 26-ти пернишки пехотен полк. Върху пирамидата са изписани имената на Яне Пейчов, Яне Георгиев – на 30 г., Найден Костов – на 35 г. и Александър Стоянчов на 30 г.На задната му страна се чете, че е направен в работилницата на Ил. Дамянов в Радомир.
Преди години Община Перник учредява право на строеж на търговски обект върху част от общински имот, предназначен за градинка.  След това то е препродадено, а после е продаден и целият терен. Така паметникът се е оказал на средата на задния двор на спретнато магазинче на кьоше.

Обелискът е в много лошо състояние. Покрит е с лишеи и мъхове, а около него е разхвърляно и непочистено. Темата за подсигуряване на достъп до него се разисква поне от 8 години, но остава без разрешение. За пръв път пред медиите за проблема сигнализира националистът Чавдар Боянов. Местни хора бяха дали информация, че под камъка са и тленните останки на загиналите войни. Община Перник е направила проверка и това се оказа невярно, уверява шефът на културата в общинската администрация Славчо Чанев.

На поредното си заседание областната комисия по войнишките паметници в Перник реши единодушно да препоръча на община Перник, съвместно с кмета на Батановци да започне процедура по преместването на паметника. На заседанието въпросът беше повдигнат от Борислав Гавазов от младежкото обединение в БСП. Министерството на отбраната ще окаже съдействие  според своите компетенции, коментира главният експерт от по войнишките паметници в МО Иво Антонов, който взе участие  в работата на комисията в Перник.
На заседанието е обсъждано и издигането на общ войнишки паметник на загиналите за България български войници от селището Перник, какъвто в областния център все още няма. Предложението е на Областния съвет на офицерите и сержантите от запаса и резерва. Неговият председател Любомир Лазаров от години говори за нуждата от такъв паметник. Главният архитект на общината М. Чолева и експерт от отдела са предложили такъв паметник да се направи в околностите на музея, но за нето все още няма избистрена идея и проект.

Поредното заседание на областната комисия за войнишките паметници беше ръководено от зам.-областния управител Галина Никодимова. Комисията одобри и свой план за бъдащата си дейност. Взето е решение да се предложи на училищата да поемат патронаж над войнишките паметници в техните райони.