На час по лъжичка: Още пари за земетресението

Подпомагат собствениците на къщи за бутане
земетресение
На извънредно заседание, състояло се в петък, Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет е разпределила още  403 743 лв. за пострадалите от земетресението през май тази година.  Информацията беше публикувана на сайта на МВР и в нея се уточнява, че „на Община Перник се предоставят 376 765 лева възстановителна помощ за 42 жилищни сгради, в това число – 289 073 лeвa за 32 къщи, обявени за цялостно или частично премахване. За възстановяването на 7 жилища в гр. Радомир се отпускат 26 978 лева.”
Това е осмо поред извънредно заседание на МКВП, което разпределя средства за Перник и Радомир.  Преди две седмици същата комисия отпусна около1 милион лева за укрепване на жилищни и административни сгради. На принципа „на час по лъжичка” ръководената от вътрешния министър Цветан Цветанов подпомага перничани, очакващи помощ от държавата, за да преодолеят последиците от земетресението.  Техният брой е около 7 500. Разгледаните заявления са около 500, а удовлетворените от тях са не повече от 400.
Продължават и спекулациите, че Междуведомствената комисия  е отпуснала финансова помощ за област Перник над 15.5 млн. лева. Да парите от правителството са почти толкова. Редно е да се знае и да се помни,  и да не се спекулира с това, че 5 млн лв. с Постановление на Министерски съвет № 99 са за изграждане на две нови детски градини в Перник и Батановци, защото старите бяха за разрушаване, на едно училище  в Радомир и за укрепване на 3-та детска градина в пернишкия кв. „Изток”. Около два милиона лева с други две министерски постановления бяха дадени на Агенцията за социално подпомагане, а тя от своя страна ги раздаде под формата на еднократна социална помощ „трус” от 325 лв., но само на половината от поискалите такава помощ, въпреки уверенията на управляващите, че за утеха и за справяне с най-неотложни нужди от тези пари ще получат всички.
Хиляди перничани с пострадали домове не поискаха помощ от държавата и вече са пооправили домовете си. Хилядите които я чакат ще я получават на с по лъжичка като горчив сироп срещу протести.