Направиха показно на нова технология за кърпеж на улици

Зам. кметът Росен Йорданов: Ще изчакаме известно време да видим ефектът. Недай си боже, някоя дупка да вземе да се изрови, ще стане световен проблем

пълнят дупкиНова технология за кърпеж на улици демонстрираха в Перник. Показното започна вчера сутринта от паркинга на болницата. Буквално за минути пред очите на репортерите и на любопитните перничани само една машина успя да запълни няколко дупки. Методът е сравнително нов за България , макар че в София, той се прилага вече пета година  Имаме договор като подизпълнител на фирмите, които поддържат 4 от шестте района в столицата, разказаха от фирма „БиБ Братя България”. Освен в София , по иновативния метод фирмата е запълвала дупки и в градове като Дупница, Своге, Костенец и др.. Технологията е перфектна за третокласната пътна мрежа и при гъвкавост от страна на АПИ, това е перфектният вариант, който може да бъде използван, твърдят от дружеството. Тя е два пъти по- евтина от традиционно използавната , а при гаранция по българските стандарти от една година, новият метод дава две.

Запълването става на 4 етапа. В първия се ползва сгъстен въздух за почистване, след това дупката се запечатва със специална емулсия, засипва се с чакъл и накрая се поставя фин пясък, който не полепва по гумите на автомобилите. Технологията предполага минимум забавяне на трафика за максимално много поправки, като се избягва неудобството за шофьорите да минават през фрезован участък.

Вчера в Перник демонстрацията започна отпред болницата. Сключили сме договор с фирмата за 5000 лева. Аз лично съм ползвал  пътища, изкърпени по този метод. И все пак това е Перник. Недай си боже някоя дупка вземе та се  изрови ще стане световен проблем, коментира къде на шега, къде на истина зам. кметът Росен Йорданов. Затова, за да се види  и тук, какъв ще бъде ефектът, ще се изчака няколко месеца и от догодина в следващите процедури ще бъда заложено като изискване към фирмите да разполагат с такава технология, каза управникът.

Освен на паркинга пред болница, през вчерашния ден машината трябваше да пълни дупки и в отделни участъци на улиците „Отец Паисий”,  „Миньор”, „Кракра”, „Бучински път”- пред Кауфланд в квартал Изток, „Граово”,  „Струма”,  „Благой Гебрев” и улицата пред Гимназията.