Нулева толерантност към нарушители при акция „Зима“

За поредна година от 1 ноември стартира акция „Зима”, съобщи  на пресконференция началникът на Пътна полиция в Перник  гл. инспектор Слави Лазов. Основната цел е ограничаване предпоставките за тежки пътнотранспортни произшествия през есенно -зимния период на територията на Перник и областта. Ще има засилените полицейски проверки и нулевта толерантност към нарушителите.

 Акцията ще протече в три етапа. От 1 до 10 ноември вниманието ще бъде фокусирано върху велосипедисти и водачите на превозни средства с животинска тяга, от 11 до 20 ноември ноември акцентът е поставен върху пешеходците и водачите на моторни превозни средства и поведението им на пътя, а от 21 до 30 ноември – върху техническата изправност на автомобилите, както и готовността им за движение в зимни условия. На първо място КАТ ще проверява състоянието на гумите, светлините, чистачките, включително системата за измиване на прозорците. При провеждането на всеки един от етапите ще бъде обявен тематично специален ден без жертви на пътя. От полицията предупреждават, че независимо от обявените теми на кампаниите, при установяване на каквито и да било нарушения, на място ще бъдат налагани санкции..

В периода на протичане на акцията е планиран оглед и на състоянието на пътните настилки, вертикалната сигнализация, хоризонталната маркировка и осветеността на уличната мрежа. При необходимост ще бъдат изготвяни предписания до стопаните на пътя за отстраняване на неизправностите.