Обучават грънчари за Бусинци

БусинциФондация „Джендър проект в България” започва проект за обучение в граждански права в Трън

В Трън ще се обучават грънчари, които да продължат традицията на Бусинската керамика. Фондация „Джендър проект в България” започва осъществяването на проект „Посланици на правата си” в пограничната община. Дейностите му са  насочени  към  овластяване на уязвими групи и запознаването им  с функциите на институциите на местната власт. Включените в проекта ще могат да придобият  нови опитности в областта на гражданските права и да развият  умения да поставят публично проблемите си и да предприемат подходящи действия за решаването им. Те ще се учат как биха могли да участват в процесите на вземане на решение и формулиране на политики.

Една от  целите е и  развитието на способност за подкрепа и разпространение на механизми за самопомощ и солидарност.

В рамките на проекта е предвидено и  практическо обучение в занаят, с което ще се сложи начало на възстановяване на Бусинската грънчарска школа, съобщават от „Джендър проект в България”.

Проектът ще бъде представен в четвъртък от шефа на фондацията  Станимира Хаджимитова, проектния мениджър Диана Георгиева,  зам.-кмета на Трън Цветислава Цветкова и кметския наместник на с. Бусинци  Лида Такова.