Окончателно: Три години затвор за Румен Методиев

ВКС потвърди присъдата на Софийския апелативния съд

ТемидаРумен Методиев ще лежи три години в затвора за убийството на колегата си Божидар Туров във Витановци. ВКС потвърди присъдата на Апелативният съд в София, който свали наказанието, дадено от магистратите в Перник с две години.
Така, вместо пет, каквото беше решението на първа инстанция Румен ще прекара зад решетките три години. Присъдата е окончателна.
Според магистратите в столицата, подсъдимият Румен Методиев е убил колегата си Божидар Туров при неизбежна самоотбрана, но е превишил пределите й. Кървавата драма стана през пролетта на 2012 година във фермата на Стоян Кръстев- Драгановеца в селото.
На 21 април кравите на Стоян навлезли в чужда нива и докато се опитвали да ги прогонят Румен и Божидар, който работел като пастир, се сбили.
По време на делото в Перник, подсъдимият заяви, че сутринта преди трагедията пийнал и легнал да си почине. Събудили го виковете на Божидар, който нахлул в стаята в стопанския двор, и го ударил с камшик.
На нивата, докато гонели добитъка, двамата отново се сбили. Божидар бил по едър и го стиснал за врата. Тогава Румен извадил нож и му нанесъл три удара в крака, тъй като Туров продължавал да го души. Те обаче се оказали фатални и разрязали артерията и половината вена на пастира. Един от свидетелите отнел ножа на Румен, който хукнал към стопанския двор в селото.
Въпреки опитите на останалите ратаи да спрат изтичането на кръвта, раненият мъж починал. В хода на съдебното следствие стана ясно, че по време на инцидента подсъдимият Методиев е бил с 1,96 промила. Според собствените му признания изпил четири мастики.