Откриха  паметника на генерал-майор Ваклин Церковски

Областният управител откри паметника в прослава на генерал-майор Ваклин Церковски

Специална церемония събра официални лица, много гости и граждани на откриването на паметника на именития военен деец – генерал-майор Ваклин Церковски в квартал Църква.
Събитието уважиха областният управител Ирена Соколова, директорът на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната Иво Антонов, кметът на община Перник Вяра Церовска и на кметство Църква Румен Петров, представители на военно-родолюбиви съюзи.    
В словото си губернаторът изтъкна, че личността на генерал-майор Церковски, участник в пет войни през периода 1876 – 1913 г. е символ на мъжество и национална гордост:“С издигането на паметника на генерал-майор Ваклин Церковски кметство „Църква“ се превръща в място, което съхранява историята и националната памет и дава урок по доблест и почит към родината на младото поколение. Трябва да запазим жив спомена за тази забележителна личност обрекла целия си живот на защита и отбрана на страната.“, отбеляза Соколова.
Под звуците на химна на България присъстващите сведоха глава в минута мълчание в знак на почит към генерал-майор Церковски. Беше отслужен и тържествен водосвет.
Ирена Соколова и останалите официални лица и граждани поднесоха венци и цветя в знак на преклонение. 
Припомняме, че зад създаването и издигането на бюст-паметника на героя, спомогна лично и губернаторът. На свое заседание, проведено преди две години, Областната комисия „Военни паметници” разгледа и одобри идейния проект за изграждане на паметника, а Соколова изпрати съгласувателно писмо до Министерство на отбраната за одобрение и финансиране на реализацията му. 
Идейният проект и цялостната композиция на монумента включва озеленени и облагородени тревни площи, позиционирана военна техника, трикольорен пилон и пейки.
Генерал-майор Ваклин Церковски е роден през 1858 г. в тогавашното село Църква (днес квартал „Църква”), заради което и получава тази фамилия. За бойните си заслуги е носител на ордени за храброст от пет войни. Той е първият комендант на Одрин. Провъзгласен е за „Герой на Шумен“, където е прекарал последните години от живота си. Историческите извори разкриват, че той е бил един от хората, присъствали на обесването на Васил Левски.