Откриват паметник на ген. Церковски

Областният управител Ирена Соколова, заедно с кмета на пернишкия квартал „Църква” Румен Петров, инспектира финалната завършеност на новоизградения паметник на генерал-майор Ваклин Церковски в центъра на населеното място.

Монументът, намиращ се пред сградата на кметството, увековечава за поколенията образа на ген. Церковски.
По проекта са облагородени тревните площи, поставена е военна техника и трикольорен пилон, предстои монтирането на пейки.
„Още през юни 2017 г., на заседание на Областната комисия „Военни паметници”, дадохме положително становище и изпратихме писмо до Министерство на отбраната за одобрение и реализация на идейния проект за изграждане на паметник на ген.-майор Церковски.През септември същата година правителството одобри допълнителни трансфери в размер на 22 000 лв. по бюджетите на общините Перник и Брезник. Финансиране получиха три проекта – възстановяването на арката на входа на 5-и конен полк в гр. Брезник, довършването на военния паметник в с. Драгичево и изграждането на паметник на генерал-майор Ваклин Церковски в кв. Църква, община Перник.”, сподели губернаторът.
Ген.-майор Ваклин Церковски е роден през 1858 г. в с. Църква, заради което и получава тази фамилия. За бойните си заслуги е носител на Ордени за храброст от 5 войни – Сръбско-турската от 1876 г., Руско-турската освободителна война от 1877-78 г., Сръбско-българската от 1885-а, Балканската – 1912 и Междусъюзническата – 1913 г. Той е първият комендант на Одрин. За всичко това и заради още негови заслуги е прогласен за „Герой на Шумен“, където е прекарал последните години от живота си.
Официалното откриване на монумента ще се състои на 10 септември от 14:00 ч.