Отново пернишки въглища за Гърция

Въглища-Перник-Милев„Въглища-Перник” подновява износа на пернишки въглища за гръцки ел. централи при успокояване на обстановката в южната ни съседка

Твърде възможно е скоро да подновим износа на въглища от Перник за Гърция, съобщи предприемачът Георги Милев, който е единият от собствениците на местната фирма „Въглища -Перник“.
До преди кризата ежемесечно около 2 000 тона кюмюр от рудника на предприятието в Бела вода се продаваха на гръцка топло-централа. Още в първите дни от банковата криза перничани едностранно прекратили доставките с притеснение да не би да не си получат плащанията.
С отпадането на данъка от 26%, който гръцките власти искаха да наложат върху сделки с България, сме обнадеждени, че ще можем да продължим да работим с гръцките ни партньори. Сега количествата въглища, които продавахме на тях се изнасят за съседните Сърбия и Македония, но намирането на допълнителни пазари ни затрудни, коментира Георги Милев. Бизнесменът, който е и председател на местната структура на КРИБ, подчерта, че това се дължи и на бързата реакция пред Брюксел от страна на правителството и лично на премиера Бойко Борисов заради несправедливия за българо-гръцките бизнес отношения данък, от който гърците бяха принудени да се откажат под натиск от Брюксел.